Finavian lentoasemien palveluneuvojille uudet työasut - erikoisuutena keeppi

tyoasut_1Helsinki-Vantaan lentoasemalle keskiviikkona puolen päivän maissa sisään astuneet lähtevät matkustajat saattoivat hämmästyä, sillä Terminaali 2:n lähtöaulassa oli käynnissä täysimittainen muotinäytös juontajineen ja valoineen. Finavia julkisti palveluneuvojiensa uudet asut. Catwalkille niitä nousivat esittelemään omat työntekijät.

Finavia oli 10. joulukuuta rakennuttanut komean Catwalkin eli muotinäytöksen esiintymislavan miltei pääoven eteen. Näytöskatsojista huolimatta myös matkustajat pystyivät hakeutumaan lähtöselvitykseen, sillä menossa oli aseman päivärytmissä hiljaisin hetki. Tapahtuman juonsi Jaakko Selin (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi).

tyoasut_6Uusien työvaatteiden suunnittelun lähtökohtana on ollut ekologisuus ja toimivuus monipuolisissa tehtävissä. Lentoasemilla työskentelevien palveluneuvojien uudet työvaatteet ovat osa isoa palvelu-uudistusta. Finavian mukaan tavoitteena on peräti maailmanluokan lentoasemakokemus.

Vaatemalliston erikoisuus piilee designissa ja käytetyissä materiaaleissa: malliston muotokielestä löytyy myös lentokentien rullauskartoista napattu tyylitelty kiitotiekuosi.

Materiaaleissa on pieneltä osalta mukana Finavian aiemmista 90-luvun asuista ylijäänyttä sinistä italialaista Pontella-villakangasta. Sitä löytyi varastoista noin 1000 metriä.

Uuteen mallistoon kuuluu useita erilaisia vaatteita sekä asusteita. Mitoitus on sellainen, että jokaiselle työntekijälle pitäisi löytyä itselle sopivat ja mukavat työasukokonaisuudet.

tyoasut_5Nykytyyliin työtä ohjasi jonkinlainen tarina. Finavian tapauksessa se oli: "Jotain uutta, jotain vanhaa, paljon  sinistä ja jotain lainattua".

Asut suunnitelleen Touchpointin mukaan nyt esitellyissä vaatteissa uutta on koko mallisto, vanhaa ylijäämäkankaan hyödyntäminen, sinistä värimaailma ja lainattua kiitotiekuosi.

Tämän hääkuvioista tutun yhdistelmän innoittamana uusien asujen muotinäytöksen päätti portaita alas lähtöaulaan askeltanut morsiuspukua kantava malli. Hänenkin asunsa oli kierrätysmateriaaleista koottu, mutta se ei sentään kuulu Finavian uuteen puvustoon. Lopuksi häätyyliin heitetyn kukkakimpun nappasi näytöstä katsomaan pysähtynyt matkustaja.

tyoasut_2Pontella-kangasta on käytetty asujen yksityiskohdissa sekä päämateriaalina päällystakissa, johon se soveltuu erinomaisesti. Miesten pikkutakin kauluksia kiertävät sinisestä Pontellasta tehdyt raidat, jotka jatkuvat myös takana alas selkää pitkin (kuva yllä).

Näin Finavian palveluneuvoja erottuu terminaalin väkijoukossa omissa tummissa pikkutakeissaan matkaavista asiakkaista.

Naisten malliston erikoisuus on keeppi, eli hartioille tuleva lyhyt neulevaate (kuva vasemmalla). Se lämmittää esimerkiksi työskenneltäessä talvella lähellä ulkovea. Keeppi osoittautui asujen ennakkotesteissä suosituksi työntekijöiden parissa.

Toinen uutuus on niinkin yksinkertainen kuin kierrätysmateriaalista valmistettu olkalaukku (kuva alla). Siinä kulkevat näppärästi kentällä työskentelevien varusteet, esimerkiksi joissain tehtävissä tarvittavat kolme matkapuhelinta ja radiopuhelin.

Uudistus koskee vain asiakaspalvelussa työskenteleviä. tyoasut_4Finavian ulkona työtä tekevien suojavaatetus uusittiin joku aika sitten. Turvamääräykset aiheuttavat sen, että heijastimilla ja kirkkailla väreillä varustettuihin vaatteisiin ei kovin suuria muutoksia voisi edes tehdä.

Uudet palveluneuvojien asut tulevat vähitellen käyttöön kaikilla Finavian verkostolentoasemilla. Ensimmäiset nähtäneen jo ensi viikolla Helsinki-Vantaalla.

Kaikkiaan yli 200 työntekijää saa valita uusista asuista omaan työhönsä parhaiten soveltuvan kokonaisuuden. Vaatetusuudistuksen kustannuksista ei esittelyn yhteydessä tarkemmin kerrottu. +TT+

Nykyasut periytyvät 90-luvulta

"Työvaatemallistomme haluttiin kuvastavan uutta aikaa ja tukevan lentoasemien kehittämistä. Viimeksi työvaatteet on uudistettu 20 vuotta sitten, eivätkä ne enää toimineet nykyisissä vaihtelevissa työtehtävissä. Henkilöstö oli tiiviisti mukana suunnittelutyössä. Heidän toiveitaan kuunneltiin ja he pääsivät testaamaan vaatteita, jotta ne ovat toimivia ja mukavia", kertoo henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen Finavian tiedotteessa.

tyoasut_3Finavia haluaa kehittää lentoasemiaan vastuullisesti ja tehdä hankinnoissaan valintoja kestävän kehityksen periaatteiden pohjalta. Työvaatteiden toteuttajaksi valittiin ekologisiin materiaaleihin ja eettiseen tuotantoon erikoistunut Touchpoint Oy.

"Tehtävämme on edistää omalta osaltamme suomalaista kilpailukykyä ja kansainvälisyyttä, ja tehdä se ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavalla tavalla", sanoi Kaarina Soikkanen, joka itsekin oli mukana mallina näytöksessä.

"Valitsimme yhteistyökumppaniksi toimittajan, joka pystyy tukemaan meitä kestävän kehityksen ratkaisuissa. Finavian henkilökunnan vaatetus on näkyvä elementti kaikilla suomalaisilla lentoasemilla. Siksi vaatetuksella on poikkeuksellisen strateginen merkitys."

Uuden malliston suunnittelusta vastasivat TouchPointin ekodesignerit Anniina Nurmi ja Camilla Mikama.

Työvaatteiden uudistus on osa Finavian palvelukehitystä, jonka tavoitteena on tehdä matkustajakokemuksesta entistä miellyttävämpi. Finavian lentoasemia kehitetään kokonaisuutena, jotta Finavia menestyy kansainvälisessä kilpailussa ja Helsinki-Vantaan asema houkuttelevana vaihtolentoasemana säilyy.

Palvelu-uudistuksella pyritään vastaamaan sekä liikenteen kasvuun että matkustajien odotuksiin ja samalla uusien asiakasryhmien toiveisiin.

Lue myös: