Finnair sai CDC:ltä poikkeusluvan koirien kuljettamiseksi Yhdysvaltoihin

A350_x3_A330Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC ottaa käyttöön uusia, koirien maahantuontia Yhdysvaltoihin koskevia sääntöjä rabiesriskin seurauksena 1. elokuuta 2024 alkaen. Finnair ehti jo ilmoittaa rajoittavansa koirien kuljetuksia järjestelmänsä rajoitteiden takia. Nyt Finnair on saanut CDC:ltä poikkeusluvan koirien kuljettamiseksi lennoillaan asiakkaan mukana.

CDC päivitti aiemmin antamiaan vaatimuksia rabiesvapaista ja matalan rabiesriskin maista saapuvien koirien osalta 22. heinäkuuta 2024. Uudet säännöt asettavat vaatimuksia sekä lentoyhtiölle että koiran kanssa matkustavalle asiakkaalle.

Maahantulorajoite koskee ainoastaan koiria, eikä sillä ole vaikutusta muiden lemmikkien kuljetukseen.

Finnair kertoi jo aiemmin peruneensa kaikki varaukset koirille, jotka on aiemmin vahvistettu yhtiön lennoille Helsinki-Vantaalta Yhdysvaltoihin 1. elokuuta 2024 alkaen. Nyt Finnair pyytää näitä asiakkaita olemaan yhteydessä asiakaspalveluunsa koiran varauksen uusimiseksi ja varausmuutosten tekemiseksi. Finnair on asiakkaisiinsa yhteydessä myös sähköpostitse.

Finnair hyväksyy jälleen myös uusia varauksia koirille, jotka matkustavat matkustajan kanssa Yhdysvaltoihin matkustamossa tai kirjattuina matkatavaroina lennoilla, jotka saapuvat maahan 1. elokuuta 2024 jälkeen.

Aiemmasta poiketen CDC on nyt myöntänyt Finnairille poikkeusluvan. Se mahdollistaa koirien kuljettamisen Yhdysvaltoihin asiakkaan mukana matkustamossa ja matkatavarana koneen ruumassa toistaiseksi. Edellytyksenä on koiralle täytetty Dog Import Form -lomake, jonka lisäksi myös muiden CDC:n asettamien vaatimusten tulee täyttyä.

Myös avustaja- ja palveluskoirat ovat uusien Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen vaatimusten piirissä. Koirien kuljettamiseen rahtina ei ole tullut muutoksia.

Yhdysvaltain tartuntatautikeskus CDC on julkistanut DogBot-palvelun, jonka avulla matkustaja saa muutaman kysymyksen jälkeen vaadittavat tiedot koiran kanssa matkustamisesta Yhdysvaltoihin. CDC:n mukaan Rabies on eliminoitu Yhdysvalloissa vuonna 2007, mutta yli 100 maassa rabies-riski ei ole hallinnassa. Suomi ei ole mukana CDC:n korkean riskin maiden listauksessa.

CDC:n vaatimukset riippuvat siitä koska koira on saapumassa Yhdysvaltoihin, missä eri maissa koira on vieraillut kuuden kuukauden aikana ennen Yhdysvaltoihin saapumista sekä siitä onko koira saanut rabies-rokotuksen mikäli sellainen vaaditaan.

Finnair muistuttaakin matkustajiaan siitä, että he ovat vastuussa siitä, että koira täyttää kohdemaan viranomaisvaatimukset. Finnairin henkilökunta tarkistaa myös koiran asiakirjat lentoasemalla. Matkustajan tulee varautua siihen, että Yhdysvaltain viranomaiset tarkistavat, että koira täyttää kaikki CDC:n vaatimukset. Mikäli vaatimukset eivät täyty voidaan koiran maahanpääsy ja koira palautetaan lähtömaahan.

Lue myös: