Finnairin alihankkijan työntekijää epäillään laittoman maahantulon järjestelystä

Raja_2013_1

Finnairin alinhankkijan palveluksessa oleva ja yhtiön koneissa matkustamotyöntekijänä työskentelevän kiinalaisen miehen epäillään järjestäneen Kiinan kansalaisia Suomeen ja edelleen Eurooppaan ilman vaadittavia viisumeita. Rajavartiolaitos on saanut valmiiksi esitutkinnan törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä ja asia etenee syyteharkintaan.

Finnairin alihankkijalla Aasiassa työskentelevän kiinalaisen mieshenkilön epäillään järjestäneen ihmisiä Suomeen vuodesta 2013 alkaen. Finnair käyttää ainakin kahta eri yhtiötä alinhankkijoita matkustamopalvelun tuottamiseen osalla Euroopan ja Aasian reiteiteistään.

Matkustamohenkilökunnan työntekijä jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentoasemalla 17. helmikuuta 2016, kun hän oli tuonut mukanaan Suomeen Kiinasta kaksi lasta ja yhden aikuisen. Työntekijä oli tällöin lennolta saapumisen yhteydessä avannut omalla lentoaseman kulkuluvallaan oven, joka oli mahdollistanut henkilöiden saapumisen Suomeen / Schengen -alueelle rajatarkastukset välttäen.

Finnairin alihankkijalla Aasiassa työskentelevän kiinalaisen mieshenkilön epäillään järjestäneen ihmisiä Suomeen vuodesta 2013 alkaen.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön tekemän esitutkinnan perusteella kyseisen miehen epäillään järjestäneen Suomen kautta Keski-Eurooppaan 15 eri kerralla yhteensä 33 henkilöä ohi Helsinki-Vantaan lentoaseman maahantulotarkastusten.

Epäilty on toiminut Helsinki-Vantaan lentoasemalla yksin, mutta hänen epäillään tehneen teot osana Keski-Euroopassa ja Kiinassa toimivaa järjestäytynyttä rikollisuutta.

Rajavartiolaitos on tapausta selvittäessään tehnyt tiivistä yhteistyötä Finnairin ja lentoasemayhtiö Finavian kanssa. Lisäksi tutkinnassa on tehty kansainvälistä viranomaisyhteistyötä Euroopan poliisivirasto Europolin välityksellä.

Rikoksesta epäilty on ollut vangittuna esitutkinnan ajan. Asia on siirretty Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.