Finnairin ATR 72-500 -potkuriturbiinikoneisiin asennetaan HEPA-suodattimet

IMG-20210516-WA0012Finnair asentaa HEPA (‘High Efficiency Particulate Air’) -suodattimet kaikkien laivastonsa ATR-koneiden ilmanvaihtojärjestelmiin. Finnair omistaa 12 Norran operoimaa ATR 72-500 - konetta. 

Finnairin Airbus ja Embraer –koneissa on entuudestaan HEPA-suodattimet, ja nyt sellaiset asennetaan myös yhtiön ATR-koneisiin.

HEPA-ilmansuodatinjärjestelmä on tehokkain saatavilla oleva teknologia lentokoneiden ilmanpuhdistukseen. Suodattimet poistavat 99,97% pölystä, allergeeneista, bakteereista, viruksista ja muista ärsyttävistä ainesosista matkustamon ilmassa.

Finnairin ATR-laivastossa on tällä hetkellä kaksitoista lentokonetta, joita operoi Finnairin lyhyiden matkojen sekä kotimaan ja alueellisen liikenteen partneri osaomistusyhtiö Norra. HEPA-filtterien asennus alkaa kesäkuussa ja saadaan päätökseen alkuvuoteen 2022 mennessä.

IMG-20210516-WA0014“Asiakkaidemme ja henkilökuntamme terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen on meille aina kaikkein tärkeintä. Tuomalla HEPA-suodattimet ATR-laivastoon nostamme ATR-koneidemme terveysturvallisuutta entistäkin korkeammalle tasolle”, sanoo Finnairin tekniikan johtaja Juha Ojala.

“Otamme ATR:llä asiakasyhtiöidemme henkilökunnan ja matkustajien turvallisuuden hyvin vakavasti. Matkustamon ilmanlaatu on aina ollut tässä tärkeä tekijä. Koneemme ovat aina olleet turvallisia lentää, ja olemme iloisia että niistä tulee HEPA-suodattimien myötä vieläkin turvallisempia", lisää ATR:n tekniikan johtaja Stéphane Viala.

Vastaavia jälkiasennusratkaisuja HEPA-suodattimien osalta on toteutettu mm. Suomessakin kotimaan lentoja operoivan Amapola Flygin Fokker 50 - koneisiin. 


Tehokas ilmanvaihto pienentää tartuntariskiä

Norra_ATR_1Tehokkaan ilmanvaihdon ja suodatuksen ansiosta virusten tarttuminen lentokoneessa on hyvin epätodennäköistä.

Puhdas ilma tulee ylhäältä matkatavaralokeroiden tasolta ja poistuu lattiatasolta, mikä tarkoittaa, ettei ilma kierrä eteen- tai taaksepäin matkustamossa. Matkustamon ilma vaihtuu kokonaan uuteen keskimäärin 3-7 minuutin välein

Lennonaikaista tartuntariskiä voidaan pienentää entisestään ylimääräisillä turvallisuustoimenpiteillä. Finnair vaatii maskin käyttöä kaikilta yli 7-vuotiailta asiakkailta.

Finnair on myös tehnyt lennonaikaiseen palveluunsa useita muutoksia, joiden avulla vähennetään matkustamohenkilökunnan ja asiakkaiden välisiä kontakteja sekä tarpeetonta liikkumista matkustamossa. Viranomaiset useissa eri maissa myös vaativat matkailijoilta negatiivista koronavirustestiä ennen matkaa.

Lue myös:

Artikkeli: Lentokoneen matkustamo on turvallinen ympäristö – Covid-19 tartuntariski on erittäin pieni