Finnairin Q1 voitollinen ensimmäistä kertaa 10 vuoteen - Neljänneksellä jo 3 miljoonaa matkustajaa

Finnair_SharkletFinnairin nopea kasvu jatkui alkuvuoden aikana. Ensimmäisen neljänneksen vertailukelpoinen liiketulos on parantunut jo 14 vuosineljännestä peräkkäin. Nyt perinteisesti vaikea ensimmäinen neljännes oli ensimmäistä kertaa 10 vuoteen positiivinen ja tulos oli 3,9 miljoonaa euroa. 

"Olen ilahtunut siitä, että saavutimme voitollisen vertailukelpoisen liiketuloksen ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen kausiluonteisesti heikoimmalla ensimmäisellä vuosineljänneksellä – samalla kun kuljetimme ennätykselliset kolme miljoonaa matkustajaa ja kasvatimme kapasiteettia lähes viidenneksellä. Suuri kiitos tästä saavutuksesta kuuluu kaikille finnairilaisille, jotka ovat tälläkin jaksolla upeasti venyneet kasvumme toteuttamisessa ja asiakkaidemme palvelemisessa", kommentoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

Finnairin liikevaihto kasvoi 14,6 prosenttia vertailukaudesta ja oli 635,3 miljoonaa euroa (554,4)*.  Tarjotut henkilökilometrit (ASK) kasvoivat 18,9 prosenttia ja matkustajakäyttöaste nousi 1,5 prosenttiyksikköä 82,9 prosenttiin.

Vauramo_2017_Q4_1Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos oli 3,9 miljoonaa euroa (-9,0) ja liiketulos oli 6,0 miljoonaa euroa (-10,0).  Yksikkötuotto (RASK) laski 3,6 prosenttia vertailukaudesta ja yksikkötuotto kiintein valuuttakurssein laski 1,7 prosenttia vertailukaudesta.

Myös yksikkökustannus (CASK) laski 5,8 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein (CASK at constant currency ex fuel) laski 4,5 prosenttia vertailukaudesta. Osakekohtainen tulos oli -0,01 euroa (-0,09).

 Finnairin matkustajamäärä kehittyi alkuvuodesta erinomaisesti kaikilla liikennealueilla ja matkustajakäyttöaste parani. Etenkin kansainvälinen vapaa-ajanmatkustuskysyntä, Pohjoismaihin suuntautuva transfer-liikenne ja kotimainen kysyntä kasvoivat. Myös lisämyynti, rahti ja matkapalvelut kehittyivät hyvin ja niillä on vielä paljon kasvupotentiaalia.

 "Kireä kilpailu alalla jatkuu samalla, kun uudet toimijat ja noussut polttoaineen hinta haastavat alan toimintadynamiikkaa. Katsauskaudella hankalat sääolot aiheuttivat lentojen viivästyksiä ja peruutuksia, mikä näkyi asiakastyytyväisyydessämme. Kehitämme toimintaamme yhä aktiivisemmin yhdessä Helsinki-Vantaan kenttää operoivan Finavian kanssa, jotta voimme palvella asiakkaitamme jatkossa entistä paremmin poikkeussäiden aikaan", sanoi Vauramo viitaten hankaliin lumi- ja tuuliolosuhteisiin.

"Olemme tuoneet asiakaspalveluumme uusia elementtejä ja täydentäneet tuotevalikoimaamme parantaaksemme asiakkaidemme matkustuskokemusta. Matkustajiemme ja henkilöstömme hyvinvointi ja turvallisuus ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, kun tähtäämme alan parhaaseen palveluun, laatuun ja asiakas- ja henkilöstökokemukseen".

Vauramo_2017_Q4_2"Päätimme katsauskaudella aikaistaa kahden A350-koneen toimituksia vuosille 2019 ja 2020. Näiden aikaistusten ja vuosina 2015–2017 toteuttamamme kaukoliikenteen laivastouudistuksen ansiosta meillä on hyvät mahdollisuudet osallistua Aasian ja Euroopan välisen lentoliikenteen odotettuun markkinakasvuun. Panostamme kasvun ohella edelleen myös asiakaskokemukseen, henkilöstökokemukseen ja uusiutumiseen parantaaksemme kilpailukykyämme ja kannattavuuttamme", päätti Vauramo.

Finnair odottaa kansainvälisen lentoliikenteen kasvavan voimakkaasti vuonna 2018. Kilpailun odotetaan lisääntyvän erityisesti Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisillä reiteillä, kun nykyiset ja uudet toimijat lisäävät kapasiteettia.

Finnairin suunnitelmissa on kasvattaa kapasiteettia yli 15 prosentilla vuonna 2018. Suurin osa tästä kasvusta osuu vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Matkustajamäärän odotetaan kasvavan jokseenkin saman verran kuin kapasiteetin, kun taas liikevaihdon odotetaan kasvavan hieman kapasiteetin kasvua hitaammin.

Lue myös: