Finnairin retrojetti Silver Bird on nyt White Bird

retrojetFinnair esitteli 85-vuotisjuhlansa kunniaksi 2008 tyylikkäisiin historiallisiin väreihin maalatun ns. retrojetin. Vastaavat olivat osoittautuneet muissa lentoyhtöissä erittäin suosituiksi. Airbus A319 (OH-LVE) sai Convair Metropolitan -ajan tyyliä mukailevan hopeanhohtoisen värityksen. Nyt LVE on palaamassa leasing-yhtiölle maalattuna kokovalkoiseksi.

silverbirdretro_finnairSilver Bird -nimen saanut retrojet esiteltiin näyttävässä tilaisuudessa. Siihen oli saatu myös muuta aikakauden rekvisiittaa, kuten aidot entisöidyt retroportaat. Kaiken kruunasi retroasuihin pukeutunut miehistö (klikkaa kuvat suuremmaksi).

Koneen sinisen värin tiukimmat ilmailuhistorian harrastajat tosin tuomitsivat liian vaaleaksi. Lisäksi metallivärillä maalauksessa jouduttiin tekemään kompromissejä esimerkiksi tutkakuvussa, mutta kokonaisuus oli kiistatta hieno.

Kone lensi silloin tällöin retromiehistön kanssa myös normaaleilla reiteillä. Matkustajat pitivät ja lentokonekuvaajat kenttien laidalla eri puolilla Eurooppaa (ja myös Suomea) olivat luonnollisesti innoissaan.

Silverbird_crew_finnairViimeisen virallisen lentonsa OH-LVE teki kesäkuussa Milanoon. Finnair on julkaissut lennon tunnelmista videon YouTubessa.

Nyt kone on kesän aikana huollettu Portugalissa luovutusvalmiiksi. Perusvalkoiseksi maalattuna se palautuu omistajalleen, joka ilma-alusrekisterin mukaan on irlantilainen Hermes Aviation Ltd.

OH-LVE:n viimeinen lento: YouTube

Lue myös: