FinnHEMS-lääkärikopterit saivat vapun aikaan lähes 200 hälytystehtävää

EC145_FH50_HEMS_1FinnHEMSin lääkärihelikopterit viettivät vilkkainta vappuaan vuosiin. Nelipäiväisen vappujuhlinnan aikana lääkärikopterit saivat eri puolilla Suomea kaikkiaan 197 hälytystä. Eniten hälytyksiä kirjattiin vapunpäivänä ja kiireisintä oli Vantaan sekä Tampereen tukikohdissa.

Suuresta tehtävämäärästä huolimatta vappuaatto- ja päivä olivat rauhallisimmat kolmeen vuoteen, mutta kokonaisuudessaan vappuviikonloppu oli FinnHEMSin historian toiseksi vilkkain. 

Hälytysmäärien perusteella vapun juhliminen aloitettiin tänä vuonna perjantaina, jolloin lääkärihelikopteri sai 49 hälytystä. Lauantaina hälytyksiä tuli 50, mikä on saman verran kuin tavallisena lauantaina. Vappuaattona hälytyksiä tuli 47 ja vapunpäivänä 51.

Kaikkiaan FinnHEMSin tukikohdissa vastaanotettiin vappuviikonloppuna (28.4.–1.5.) 197 hälytystä. Vappuna hoidettiin eniten tajuttomia ja elottomia potilaita. Kyse on muulloinkin yleisimmistä FinnHEMS-lääkärihelikoptereiden tehtävistä.

Tavallisena viikonloppuna päihteet liittyvät noin puoleen hälytystapauksista, mutta vappuna osuus on kaksi kolmasosaa. Tuolloin hälytyksissä korostuvat myös päihteisiin liittyvät myrkytykset ja vammautumiset sekä liikenneonnettomuudet.

"Vappuna potilaita kohdataan tavallista kevätviikonloppua enemmän ulkona, joten myös hypotermia- ja hukkumistapaukset työllistivät lääkärihelikoptereita", kertoo FinnHEMSin tutkimusjohtaja Ilkka Virkkunen.

 Kiireisintä vappuna oli Vantaan (44 hälytystä) ja Pirkkalan (41) tukikohdissa. Tehtävämäärien puolesta rauhallisinta taas  oli Pohjois-Pohjanmaalla, sillä Oulun tukikohtaan tuli vappuviikonlopun aikana 26 hälytystä.

FinnHEMSin viisivuotisen toimintajakson aikana vappu on kuulunut aina vuoden vilkkaimpiin päiviin. Eniten hälytyksiä on kertynyt Pirkanmaan tukikohdan, FH30 alueelle. Rauhallisinta vapun vietto on tilastojen valossa pohjoisessa, Rovaniemen tukikohdan toiminta-alueella.


FinnHEMSin vapunajan eli 28.4.–1.5.2017 aikaiset hälytysmäärät tukikohdittain

Tukikohta     Hälytykset
FH10 Vantaa     44
FH20 Turku     31
FH30 Pirkkala     41
FH50 Oulu     26
FH51 Rovaniemi     28
FH60 Kuopio     27
YHTEENSÄ     197