FinnHEMS tuo lennonaikaiset datayhteydet uusiin Airbus EC145T2 -helikoptereihin

EC145_FH50_HEMS_1FinnHEMS pyrkii varustamaan uudet Airbus EC145T2 -helikopterinsa datayhteyksillä vuoden 2015 aikana. Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat lääkärihelikopteritoiminnassa ensiarvoisen tärkeät hoitotyön näkökulmasta.

FinnHEMS otti uudet Airbus Helicopters EC145T2 -kopterit käyttöön helmikuussa 2015-Kuopion, Oulun ja Rovaniemen tukikohdissa. Helikoptereissa on aikaisempaa suurempi hoitotila ja kokonaisuuden suunnittelu on toteutettu erityisesti lääkärin ja hoitotyön näkökulmasta. Luotettavat tietoliikenneyhteydet ovat osa tämän päivän hoitotyötä.

Uusien tietoliikenneyhteyksien avulla hoitohenkilökunta voi tulevaisuudessa käyttää potilastietojärjestelmiä, informoida vastaanottavaa sairaalaa sekä välittää tietoja potilaan elintoiminnoista maahan jo etukäteen.

Kevään 2015 aikana Ukkoverkot Oy:n kanssa  toteutettujen koelentojen aikana selvitettiin Ukko Mobile 4G LTE-yhteyksien soveltuvuutta toimintaan.

Koelentojen aikana pidettiin myös todennäköisesti Suomen ensimmäinen videoneuvottelu suoraan lentävästä helikopterista, kun lentohenkilöstö keskusteli videoyhteydellä potilasta vastaanottavan sairaalan henkilöstöä mallintaneen maatiimin kanssa.

"Verkko on toiminut testeissämme hämmästyttävän hyvin, ja erilaisten tietojärjestelmien käyttö sujuu ilmassa jotakuinkin yhtä hyvin kuin maassa", kertoo FinnHEMS Oy:n tutkija Jukka Pappinen.

Toistaiseksi koelentoja on lennetty lähinnä eteläisessä Suomessa, mutta seuraavaksi FinnHEMS siirtyy testaamaan Ukko Mobile -verkon toimintaa Oulu-Rovaniemi -seudulle Pohjois-Suomeen. Samalla varmistetaan lentoteknisten ja tiedonsiirtojärjestelmien yhteensopivuus.

HEMS_ukkoverkot_signaaliFinnHEMSin käyttämä Ukko Mobile -verkko soveltuu toimittajan mukaan valtakunnalliseen käyttöön erinomaisesti, koska se on Suomen ainoa 4G -verkko, jonka peittoalue kattaa 99,9% maan väestöstä.

"Ukko Mobile -palvelu on fokusoitu vahvasti juuri yritys- ja viranomaiskäyttöön. Onkin ollut erittäin hienoa havaita, että valittu strategiamme toimii ja pystymme palvelemaan yhteiskunnan toiminnan ja ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta kriittisissä yhteystarpeissa", toteaa Ukkoverkot Oy:n toimitusjohtaja Antti Pellinen.

FinnHEMS Oy on hakenut ja saanut viestintäpalveluiden tarjontaa valvovalta Viestintävirastolta erikoisluvan käyttää maanpäälliseen mobiiliviestintään tarkoitettuja laitteita ilma-aluksissa.

Lue myös: