FinnHEMSin Oulun lääkärihelikopteritukikohta muutti Oulunsaloon

Finnhemms_FH30_lennollaFinnHEMSin Oulun lääkärihelikopteritukikohta muutti Oulun lentokentälle Oulunsaloon. Oulun yliopistollisen sairaalan alueella sijainneesta tukikohdasta jouduttiin luopumaan kaupungin aluetta koskevien suunnitelmien johdosta. Muutto sujui hyvin eikä vaikuttanut päivystystoimintaan.

FinnHEMSin Oulun FH50 -lääkärihelikopteritukikohta muutti maanantaina 2. helmikuuta Oulunsalon lentokentälle. Finavialta vuokratulle tontille rakennettiin tilapäinen tukikohta, joka koostuu miehistötilaparakeista ja nosto-ovella varustetusta pressuhallista, jossa on Oulun tukikohdan helikopteri ja maayksiköt sekä pohjoisen toiminta-alueen varahelikopteri. Tukikohdan yhteyteen rakennetaan myöhemmin myös polttoainesäiliö, mikä parantaa polttoaineen saatavuutta merkittävästi.

Muutto uuteen tukikohtaan sujui hyvin, eikä se aiheuttanut mitään katkoksia lääkärihelikopterin päivystystoimintaan. Muutto toteutettiin portaittain ja vain kriittisimmät toiminnot ja tarvikkeet siirrettiin varsinaisena muuttopäivänä. Päivystystoiminta siirtyi muutossa viimeisenä. Muutosta vastasivat FinnHEMS, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri ja lentopalvelusta vastaava Scandinavian MediCopter Ab.

Oulunsalon tukikohta on tilapäinen ratkaisu, joka palvelee lääkärihelikopteritoimintaa kunnes sairaanhoitopiiri päättää pysyvän tukikohdan sijainnista. Tilapäisissä tukikohdissa toimitaan Oulun lisäksi toistaiseksi myös Kuopiossa, Turussa ja Rovaniemellä. Turussa pysyvä tukikohta valmistuu alkukesästä 2015. FinnHEMSin tavoitteena on luoda lähivuosina pysyvä tukikohtainfrastruktuuri, joka mahdollistaa pitkäjänteisen ja laadukkaan lääkärihelikopteripalvelun. 

Oulun FH 50 -tukikohta päivystää ympäri vuorokauden ja kussakin päivystysvuorossa on yksi lääkäri, lentäjä ja lentoavustaja.  Hälytyksiä tulee keskimäärin 5-6 vuorokaudessa ja vuodessa noin 2000.  Oulunsalon FH 50 -tukikohdasta lääkärihelikopteri tavoittaa laajasti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueet.

Lääkärihelikopterin tärkein tehtävä on kuljettaa ensihoitoon erikoistunut lääkäri potilaan luo mahdollisimman nopeasti. Käytettävissä on erikoisvarusteltu helikopteri ja maayksikkö, ja kohteen sijainnin mukaan arvioidaan, kummalla kulkuneuvolla apu saadaan nopeammin perille.

Lue myös: