Fly-in houkutteli Kuhmoon 48 ilma-alusta - Experimental-palkinto vinyylipäällysteiselle RV-7A:lle

Kuhmo_avaus_2024Kuhmon Ilmailukerhon perinteinen Fly-In -tapahtuma houkutteli Kuhmon lentopaikalle 48 ilma-alusta. Tapahtumassa oli mukana edustustoa Kuhmon kaupungilta, eduskunnasta sekä Rajavartiolaitokselta. Tapahtuman yhteydessä jaettiin myös Ilmailuliiton experimental-rakentajapalkinto. Kuhmossa nähtiin myös Suomen-kiertueella olevat Aerospool-hinauslentokoneet 

Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen_130724Kuhmo Fly-in järjestettiin suotuisissa sääolosuhteissa 12.-14. heinäkuuta 2024. Perinteikkään tapahtuman avausta alusti Kuhmon Vartiuksen päällikkö, kapteeni Jouko Kinnusen katsaus rajatilanteeseen. Tapahtumaa kunnioitti myös vartiolentolaivueen AW119 Koala -helikopteri (OH-HVL).

Lipunnoston jälkeen viralliset avauspuheet pitivät Kuhmon kaupunginjohtaja Juhana Juntunen, kansanedustaja Mikko Polvinen ja Suomen Ilmailuliiton puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Kuhmo_yleiskuva_1Kuhmo Fly-in on jo perinteikäs tapahtuma, jonne ovat tervetulleita kaikki lentäjät ja lentolaitteet. Erityisesti tapahtumaan houkutellaan itserakennettuja ilma-aluksia.

Fly-in on Kuhmon kaupungissa sijaitsevan 60-luvulla rakennetun lentopaikan merkittävin tapahtuma. Lentopaikan 850 metriä pitkä ja 15 metriä leveä kiitotie 12/30 on sora- ja kivituhkapäällysteinen. Lentopaikalla toimii vakituisesti Kuhmon Ilmailukerho, jonka jäsenillä on kerhon koneen lisäksi viisitoista yksityistä lentokonetta. Lentopaikan omistaa Kuhmon kaupunki.

Kuhmo_aurinkopaneelitVuonna 2022 lentopaikalle toteutettiin 10kWp:n tehoinen aurinkovoimala, jonka 28 paneelia ovat talvella pystyasennossa ja kesällä 45 asteen kulmassa maanpintaan nähden. Kyseessä on Suomen toiseksi suurin lentokentällä oleva aurinkovoimala. Suurin on Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Tapahtumaan osallistui tällä kertaa 48 ilma-alusta, joista yksi oli saapunut Puolasta ja kolme Sveitsistä saakka.

HB-YJR_130724Erikoisin sveitsiläisvieraista oli nelipaikkainen komposiittirakennussarjasta rakennettu Wheeler Express S-90 (HB-YJR).

Kuhmoon oli saapunut myös slovakialainen Aerospoolin purjelentokoneiden hinauskäyttöön erikoistuneita lentokoneita, joita valmistaja esittelee Suomen-kiertueellaan.
 
OM-ADD_130724Esiteltävistä koneista Aerospool WT10 Advantic (OM-ADD) oli varustettu sisäänvedettävillä laskutelineillä ja Aerospool WT9 Dynamic (D-MWDY) oli puolestaan 160 hv:n Rotax 916 -moottorilla varustettu ultrakevyt.

Molemmat koneet saapuivat Kuhmoon Räyskälästä, jossa niitä esiteltiin 13. heinäkuuta. Ensimmäinen Suomessa tehty esittely tehtiin Nummelassa 12. heinäkuuta. Suomeen koneet saapuivat Gdanskista.

Kuhmo_yleiskuva_2Upeaan yleisilmailukoneiden rivistöön sai tutustua vapaasti lentopaikalla ja muuta ilmailullista ohjelmaa tarjosivat lyhyet esitykset.

Niiden aiheina oli mm. sähköinen ilmailu, Vinka-koneiden siirtyminen siviiliin, ajankohtaiset määräyshankkeet ja niiden vaikutukset yleisilmailuun, experimental-koneiden rakentaminen sekä Suomen Ilmailuliiton Turvallisuustoimikunnan kehittämä Ilmailun poikkeama- ja havaintoilmoitusjärjestelmä SILPI-järjestelmä.

Kuhmo_NicoL_1Fly-in -tapahtuman yhteydessä jaetaan  Suomen Ilmailuliiton palkinto vuoden experimental-rakentajalle. Tällä kertaa palkinnon vei Niko Lamberg, jonka Van's Aircraft RV-7A (OH-XNL) oli esillä Kumossa. Innovaationa oli lentokoneen maalaamisen sijaan päällystää rakenne vinyylillä.

Lambergin RV-7A -kone on tiettävästi ensimmäinen Suomessa lentävä vinyylipäällysteinen yleisilmailukone. Koneyksilön ohjaamoavioniikkana toimii Garmin G3X. Lamberg kertoi käyttäneensä lentokoneensa rakentamiseen noin 8000 työtuntia.

OH-XNL_cockpit_140724Richard E. "Dick" VanGrunsvenin vuonna 1973 perustama Van's Aircraft Inc on erikoistunut metallirakenteisten lentokoneiden rakennussarjojen tuotantoon. Van's Aircraftin RV-konetyyppejä oli vuonna 2023 valmistunut 11 276 kappaletta.

Kunniamaininnan Ilmailuliitto antoi Mikko Nikuselle, joka oli kunnostanut WT-9 Dynamic -ultrakevyen (OH-U474).

Fly-in -tapahtuma järjestettiin jo 16. kertaa. Järjestävä taho eli Kuhmon Ilmailukerho on perustettu vuonna 1959 joten se viettää kuluvan vuoden aikana jo 65-vuotisjuhliaan. Osittain samaan aikaan Kuhmo Fly-innin kanssa järjestettiin myös Kuhmon kamarimusiikkifestivaalit. HK, MH

Kuhomo_Fly-In_2017b

Kuhmo_yleiskuva_3

 

 

Kuhmo_HBYJR

Kuhmo_SPYBI

 

 

 

 

 

Kuhmo_Koala 

D-MWDY_130724

 

 

 

 

OH-XNL_120724