Gripenit ja Hornetit ilmatankkaavat Pohjanlahden yllä - USAF:n KC-135 Stratotanker saapui Saksasta

USAFE_KC135_FI_HN_ilmavoimatSuomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät ja ruotsalaiset JAS 39 Gripen -hävittäjät harjoittelevat Yhdysvaltain ilmavoimien KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskoneen kanssa Suomen ilmatilassa 4.–5.4.2023.

Kaksipäiväisen koulutustapahtuman tavoite on kouluttaa, ylläpitää ja uusia suomalaisten ja ruotsalaisten hävittäjälentäjien ilmatankkauskelpuutuksia. Kelpuutuksen suorittaminen on osa Hornet- ja Gripen-lentäjien koulutusta. 

Suomen ja Ruotsin ilmavoimat järjestävät koulutustapahtuman yhteistyössä Saksan Spangdahlemin lentotukikohtaan sijoitetun Yhdysvaltain ilmavoimien 92nd Air Refueling Wingin kanssa.

USAF_KC135_Spangdahlem_FR21Toimintaan osallistuu suomalaisia F/A-18 Hornet -hävittäjiä, ruotsalaisia JAS 39 Gripen -hävittäjiä ja yksi yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker -ilmatankkauskone. Tiistain aikana ilmatankkeri on lentänyt Pohjanlahdella Kokkolan ja Raahen välillä.

Koulutustapahtuma lennetään Pohjois-Suomen ilmatilassa osana Ilmavoimien päivittäistä lentotoimintaa 4.–5.4.2023. Hornetit ja Gripenit tukeutuvat omiin kotitukikohtiinsa Suomessa ja Ruotsissa, yhdysvaltalainen KC-135 Stratotanker lentää Spangdahlemin tukikohdasta.