Häjy 21 -harjoitus nostaa Hawkit ja Hornetit Keski-Suomen ja Pohjanmaan ylle

MLU_HW_3Ilmavoimien Häjy 21 -lentotoimintaharjoitus näkyy ja kuuluu Keski-Suomen ja Pohjanmaan yllä 13.9. – 17.9.2021. Hornetit ja Hawkit lentävät koulutusohjelman mukaisia lentoa ja harjoittelevat toimintaa poikkeusoloissa. Lentotoiminnassa käytetään myös matalia lentokorkeuksia sekä omasuojaheitteitä. 

 

Häjy 21 -harjoituksen lentotoiminta ajoittuu maanantaista torstaihin klo 9 – 20 väliselle ajalle suuntautuen Tikkakoski - Virrat - Kauhava - Pyhäntä - Kuopio ja Pieksämäki rajautuville alueille. Perjantaina lentotoiminta päättyy kello 14 mennessä. 

Harjoituksessa lennetään 14 Hawk-suihkuharjoituskoneella sekä neljällä Hornet -monitoimihävittäjällä lentokoulutusohjelmien mukaisia lentoja, joihin sisältyy matalalentoja.

Lentotoiminnassa käytetään Hornetin omasuojaheitteitä eli soihtuja, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä.

"Toimiminen poikkeusoloissa yhdessä ilmatorjunnan kanssa on tämän harjoituksen tarkoitus. Häjyssä tehdään erilaisia tähän tavoitteeseen liittyviä harjoitteita maalla ja ilmassa. Yhteistyötä harjoituksessa tekevät Ilmavoimien kaikkien joukko-osastojen lisäksi myös Sotilaslääketieteen keskus", avaa harjoituksen johtaja everstiluutnantti Lauri Suominen.

Harjoituksessa käytetään matalia lentokorkeuksia. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Harjoitukseen liittyen Keski-Suomen sekä Pohjanmaan alueilla liikkuu Puolustusvoimien moottoriajoneuvoja.

Häjy 21 toteutetaan pääasiassa kantahenkilökunnan voimin. Koronaviruksen (COVID -19) varalta henkilöstöä on jaettu osastoihin, joiden välisiä kontakteja on rajoitettu.