Hawk-lentokoulutuksesta valmistuvien taidot mitataan maaliskuussa Final 21 -harjoituksessa

MLU_HW_1Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41 järjestää Final 21 -lentotoimintaharjoituksen Tikkakosken tukikohdasta 15.‒19.3. sekä 22.‒26.3.2021. Kyseessä on valmistuvien Hawk-ohjaajien loppuharjoitus haastavassa toimintaympäristössä.

Final 21 on Hawk-lentokoulutuksesta valmistuvien Ilmavoimien ohjaajien loppuharjoitus, jossa lento-oppilaat soveltavat oppimiaan taistelulentäjän taitoja haastavassa toimintaympäristössä.

Lentotoimintaan osallistuu yhteensä 12 Hawk-suihkuharjoituskonetta, F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä sekä Learjet 35A/S -suihkukone. Vuosina 2012-2018 vastaavissa Final-harjoituksissa on ollut mukana myös Ruotsin ilmavoimien ohjaajia SK 60 -koneilla.

Final 21 -harjoituksen lentotoiminta suuntautuu Tikkakosken tukikohdasta Jyväskylä‒Virrat‒Kauhava‒Haapajärvi‒Kiuruvesi‒Suonenjoki väliselle alueelle arkipäivisin kello 8‒16. Harjoituksessa käytetään myös matalia lentokorkeuksia ja lentotoimintaa tapahtuu myös osa-alueiden alapuolella valvomattomassa ilmatilassa.

Harjoitustoiminta aiheuttaa mahdolliselle muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia.

Harjoituksessa noudatetaan koronaviruksen varalta käyttöön otettuja ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Henkilöstön välisiä kontakteja on rajoitettu, ja tartuntojen ehkäisemiseksi lennonopettajia ja lento-oppilaita on jaettu erillisiin ryhmiin.

Varotoimenpiteillä turvataan Ilmavoimien ohjaajakoulutuksen jatkuvuus.