Helikopteripataljoona aloitti syyskauden pimeälentoharjoitukset Kymenlaakson alueella

UTJR_erikoisjoukot_2Utin jääkärirykmentin Helikopteripataljoona aloitti syyskauden pimeälentoharjoitukset maanantaina 19. syyskuuta. Pimeälentokoulutusta suoritetaan syys-, marras- ja joulukuussa viikoilla 38, 39, 45 ja 50. Koulutuslennot keskittyvät pääosin Kymenlaaksoon. Taivaalla saattaa näkyä harjoituksen aikana erilaisia valoilmiöitä.

Helikopterimiehistöjen pimeälentokoulutus toteutetaan NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla. Koulutuslennoissa käytetään ajoittain matalaa lentokorkeutta ja niiden aikana tehdään maastolaskuja. Lentotoiminnassa saatetaan käyttää myös valonheittimiä sekä omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, joiden valokeilat voivat olosuhteista riippuen näkyä hyvinkin kauas.

NH90_flares_utinjaakarirykmenttiLennot keskittyvät noin 150 kilometrin säteelle Utin lentokentästä. Osa lennoista suuntautuu myös eteläiselle meri- ja rannikkoalueelle.

Koulutusviikkoina lentotoiminta alkaa pääsääntöisesti maanantai-iltaisin ja päättyy torstain ja perjantain välisenä yönä. Koulutuslennot aloitetaan pimeän tultua ja ne päättyvät, kun suunnitellut lentokierrokset on saatu tehtyä, kuitenkin viimeistään kello 04.00 mennessä. Koulutusviikoille sattuvina arkipyhinä ei ole pimeälentokoulutukseen liittyvää lentotoimintaa.

Lentotoiminnasta voi aiheutua meluhaittaa, jota pyritään välttämään suuntaamalla toimintaa harvaan asutuille alueille sekä noudattamalla melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Pimeälentoharjoitukset liittyvät helikopterimiehistöjen koulutukseen sekä virka-apuvalmiuteen kuuluvan pelastuspäivystyksen harjoitteluun.