Helikopteritoimintaa Rovaniemen ympäristössä - SERE-kouluttajakoulutuksessa kv-osallistujia

kuningas_santahamina_8Rovaniemen ympäristöön on elokuussa luvassa helikopteritoimintaa, kun Jääkäriprikaati kouluttaa selviytymistaitoja SERE-kouluttajakurssilla. 17.–30.8.2024 järjestettävälle kurssille osallistuu sotilaita Suomesta, Saksasta, Espanjasta, Belgiasta ja Isosta-Britanniasta.

Jääkäriprikaatin ja Puolustusvoimien SERE-kouluttajat kouluttavat kurssilaisille SERE-koulutuskonseptiin liittyviä taitoja. SERE on lyhenne sanoista Survival - selviytyminen, Evasion - väistäminen, Resistance - toiminta kiinniotettuna ja Escape - pelastautuminen.

SERE-koulutus jakautuu neljään tasoon, A, B, C ja kouluttajataso, joista A tarkoittaa perustason teoriaopetusta, B-taso keskitason teoreettista ja käytännön opetusta, joka on tarkoitettu henkilöstölle, joka on keskitason vaarassa joutua eristyksiin omista joukoista. Jääkäriprikaatissa tämän koulutuksen saavat valmiusyksikön jalkaväkiosat sekä sissiradistit.

C-taso on vaativin koulutustaso ja se on tarkoitettu joukoille, jotka ovat korkeassa riskissä joutua eristyksiin omista joukoista. Jääkäriprikaatissa tämän koulutuksen saavat SERE-kouluttajaksi kouluttautuvat sotilaat.

kuningas_santahamina_6Tavoitteena on, että kurssin osallistujat jälkeen osallistujat hallitsevat SERE C-tason kouluttajalle tarvittavat tiedot ja taidot. Kurssilaisille opetetaan muun muassa selviytymistaitoja sekä vihollisen väistämistä maastossa ja kaupunkiolosuhteissa, toimintaa kiinniotettuna sekä pelastautumista takaisin omien joukkojen yhteyteen. 

Kurssi sisältää koulutusvaiheen ja soveltavan SERE-harjoituksen. Koulutusvaiheen jälkeen sotilaiden osaaminen testataan sovelletussa SERE-harjoituksessa.

SERE-harjoituksen toimintaa on Rovajärven harjoitusalueella, Niesi–Perunkajärvi–Norvajärvi alueilla ja Rovaniemen kaupungin alueella. Harjoitusalue rajautuu karkeasti alueelle Vuojärvi – Javarus - Vikajärvi – Rovaniemi – Sinettä – Meltaus – Käärmeenlehto – Vuojärvi

Alueella on veneillä, ajoneuvoilla, maastoskoottereilla, helikoptereilla sekä jalan liikkuvia harjoitusjoukkoja. Harjoitusjoukot majoittuvat ajoittain maastossa. Harjoituksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita. Helikopteritoiminnasta ja ampumatarvikkeiden käytöstä voi aiheutua meluhaittaa.

Taisteluvarusteisiin pukeutuneet sotilaat harjoittelevat maastossa ja taajamissa. Osassa harjoitustilanteista maalitoimintaan kuuluva henkilöstö voi olla pukeutunut siviiliasuun. 

Kurssi on osa Maavoimien järjestämää kansainvälistä koulutusyhteistyötä, jolla kehitetään henkilökunnan SERE-osaamista liittokunnan ja sen jäsenmaiden puolustuksen tarpeisiin.