Helsinki ottaa Malmin lentokonehallin tapahtumakäyttöön

Malmin-lentoasema-ilmasta_2Helsingin kaupunki ottaa Malmin lentokonehangaarin tapahtumakäyttöön. Lentokoneiden säilytys hallissa päättyy kaupungin ilmoituksen mukaan 15. toukokuuta 2017. Lentotoiminta on kuitenkin jatkumassa näillä näkymin vuoteen 2019 saakka.

Kaupungin mukana kesällä 2017 Malmille on tulossa mm. Finnish Hot Rod Association ry:n (FHRA) Cruising Night kuukausittain toukokuusta syyskuuhun ja jokamiehen kiihdytysajoja. Lentokenttää valjastetaan myös Tekniikan Maailman autotesteihin.

Tälläinen lentokentän muu käyttö oli sovittu jo alkuperäisessä vuokrasopimuksessa. FHRA ja Tekniikan Maailma ovat kumpikin käyttäneet lentokenttää jo pitkään vastaaviin tarkoituksiin, joten mistään uudesta toiminnasta ei ole kyse.

Malmi_77v_avajaisetHistoriallisesta hangaarista varsinainen halliosa on vuokrattu lentokoneiden säilyttämistä varten toukokuun 2017 puoliväliin saakka. Hallissa on noin 40 eri omistajien lentokonetta ja kymmenkunta niistä ei kestä ulkosäilytystä.

Malmilla on edelleen käytössä joitain muita yksityisten tai yritysten omistamia lentokonesuojia.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi on huhtikuussa antanut ilmailun turvallisuustiedotteen koskien lentokoneiden säilyttämistä oikealla tavalla. Kyseinen tiedote koskee yksittäistä purjelentokonemallia, josta on löydetty korroosion aiheuttamia vaurioita. Syynä niihin on ilma-aluksen säilyttäminen ohjekirjan vastaisesti. Lentokoneiden oikeanlainen säilytys onkin yksi turvallisuustekijä.

Kaupunki painottaa, että hangaarin ottaminen tapahtumakäyttöön on ollut vuokralaisten tiedossa jo vuokrasopimusta tehtäessä. Myös lentoasemarakennuksen ja hangaarin toimistotilat on vuokrattu. Suurin osa vuokralaisista on lentotoimintaa harjoittavia yrityksiä.

 ”Hangaarista on tarkoitus tarjota suurin osa tapahtumakäyttöön. Vielä on kesken pelastuslaitoksen edellyttämät hallin käyttötarkoituksen muutoslupa-asiat”, sanoi lentokenttäalueen tapahtumakäytön koordinoinnista vastaava Merja Sorakari Tukkutorilta.

HF_Finavia_pois_halli_1Kaupunki on jo alunperin ilmoittanut tavoitteeksi edistää kentän monipuolista virkistys- ja tapahtumakäyttöä kaikille kaupunkilaisille. Sen seurauksena lentokonesäilytys on päättymässä ja suurin osa hangaarin halliosasta on määrä olla  toukokuun puolivälin jälkeen käytettävissä tapahtumien järjestämiseen.

 Lentotoiminnan on määrä jatkuva Malmin lentokenttäyhdistys ry:n vuokraamalla lentokentällä vuoden 2019 loppuun saakka. Kaupunki on vuokrannut Malmin lentokenttäyhdistykselle entisen pääkiitotien 18/36 ja kaikkiaan noin 40 hehtaaria maa-aluetta.

Lue myös: