Helsinki-Vantaa suuntaa kohti lähitulevaisuuden palvelumaailmaa

Finavia_Jukka_Isomaki_2Lentoasema on erityislaatuinen ympäristö, jossa matkustajat ovat jatkuvasti joko tulossa tai menossa. Kukaan ei jää paikalleen ja kaikilla on erilaisia tarpeita. Tämän tiimoilta Finavia ja Haaga-Helia järjestivät toisen FutuAeroport-seminaarin.

Finavia pyrkii nostamaan Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajapalvelut entistä korkeammalle tasolle, kertoi aiheesta vastaava apulaisjohtaja Jukka Isomäki seminaarissa.

Finavia aloitti marraskuussa liiketilojensa remontoinnin terminaalin T2 lähtöporttien 33-35 läheisyydessä. Pyrkimyksenä on kehittää lentoaseman matkustajapalvelut kansainväliselle tasolle. Aiempien myymälätilojen paikalle rakennetaan kokonaan uusi kauppa-alue, joka valmistuu keväällä 2014.

Tuolloin Finavia siirtää vastuun omasta myymälätoiminnastaan Euroopan suurimmalle toimijalle World Duty Free Groupille (WDFG). Uudella toimijalla on vahva kansainvälinen maine ja kokemus, joita Finavia kaipaa toimintaansa. WDFG operoi yli sadalla lentoasemalla, 20 eri maassa. Ensimmäiset WDFG:n uudistuneet myymälät avautuvat vuoden 2015 aikana.

Nyt ollaan kaukana kärjestä mutta uusien kehityshankkeiden myötä nousemme takaisin huipulle”, kommentoi Isomäki.

Helsinki-Vantaan lentoaseman nykymatkustajista suomalaisia on 55 prosenttia. Muut suurimmat matkustajaryhmät Euroopan alueelta ovat ruotsalaiset (6%), venäläiset (3,9%) ja saksalaiset (3,5%). Kaukomaista kärkiryhmiin kuuluvat japanilaiset (2,8%) ja kiinalaiset (2,0%).

”Helsinki-Vantaa haluaa erottua omalla tavalla - suomalaisuudella. Asiakaspalvelua kehitetään ajatuksella, että matkustajat ovat lentoaseman vieraita”, kertoo Finavian Jukka Isomäki.

Uudistuksessa tehdään työtä myös suomalaisuuden säilymiseen tekemällä myymälöistä kansainvälisiä paikallisella tavalla.

”International with a local sence of place”, Isomäki kertoi.


Tarjonta monipuolistuu

Finavia_Jukka_Isomaki_1Lentoaseman ruoka- ja juomatarjontaa uudistetaan tuomalla uusia konsepteja sekä lisää vaihtoehtoja. Myös erikoismyymälätarjonta kasvaa uusien merkkien ja toimijoiden myötä. Lentoaseman tekemien kyselyiden mukaan tarjonta on ollut liian tasapaksua ja nyt suunta on kohti luksusta, jota tuodaan entistä enemmän tiettyihin terminaalin osiin.

Lentoasemalla on liiketilaa kaikkiaan huimat 12 000 neliömetriä, joka uudistusten aikana kasvaa vielä tuhannen neliön verran. Uudistuksen kohteena tiloista on noin 11 000 neliötä.

Uutta tarjontaa on luvassa myös terminaalin ulkopuolelle. Ensimmäinen juna saapuu lentoasemalle rakennettavan Pisara-radan myötä vuonna 2015. Jo tällöin myös uudella asemalla olisi oltava joitain palveluita, jos nyt ei aivan ostoskeskusta.

Finavia uudistaa myös muita lentoasemiaan ja niistä ensimmäisenä esitellään Vaasan lentoaseman 18. joulukuuta valmistuva kahvila- ja myymäläuudistus.

 

Huimaa kasvua luvassa

Finavia_HMS_Host_1HMS Hostin laskelmien mukaan ruoka- ja juomatarjonnan markkinat ovat suuressa kasvussa. Yritys on yksi maailman suurimmista matkailijoiden ravintolapalveluiden tarjoajista. HMS Hostin omistaa lokakuussa Autogrill-konsernista omaksi yksikökseen erotettu World Duty Free Group. Konsernilla on 260 liikettä 67 eri kohteessa, 16 maassa ja neljällä mantereella.

HMS Hostin mukaan 50-55 prosenttia lentoaseman matkustajista tekee ostoksia eri liikkeistä. Yhtiö keskittyykin erityisesti uusien matkustajien houkuttelemiseen kauppoihin. Houkuteltava ryhmä jakaantuu niihin, jotka olivat aikeissa ostaa tai eivät olleet päättäneet ostosten teosta. Suurimpana ryhmänä, noin 30 prosenttia, ovat ne jotka eivät aio ostaa mitään.

HMS Hostin mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana Aasia nousee suurimmaksi matkailumarkkinaksi. Alueen lentoasemien matkustajamäärien ennustetaan nousevan vuoden 2012 noin 1,7 miljardista noin kolmeen miljardiin vuoteen 2020 mennessä.

Aasiassa kasvua vetää keskiluokan määrän kasvu. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Aasian keskiluokkaan tulee 1,4 miljardia ihmistä lisää. Vuonna 2009 keskiluokkaisia laskettiin olevan 1,8 miljardia, ennusteessa vuoden 2020 aikana jo 3,2 miljardia ja vuonna 2030 4,9 miljardia.

Kasvavat tulot aiheuttavat räjähdysmäisen kasvun vapaa-ajan matkailussa lisäävät liikennettä ja nostavan lippujen hintoja. Maailma on muuttumassa ja uudet ihmisryhmät siirtyvät selviytymisvietistä kohti rahan uudenlaista käyttöä.

Omansa tästä kasvavasta Aasialaisryhmästä ovat ottamassa myös Eurooppa-Aasia operaattori Finnair ja  Helsinki-Vantaa, joka on yksi Euroopan johtavista vaihtolentoasemista.

Lue myös: