Helsinki-Vantaan kolmoskiitotien sulkua jatkettiin jälleen kuukaudella - katseluterassi avautui

HEL_kiitotie_22R04LFinavia jatkoi jälleen kuukaudella Helsinki-Vantaan kiitotien 04L/22R sulkua lentoliikenteeltä. Päälähtökiitotie on ollut suljettuna koronapandemian aikana 30. maaliskuuta 2020 lähtien. Heinäkuun alusta lähtien Helsinki-Vantaan suosittu katseluterassi on jälleen avoinna, josta pääsee seuraamaan vaiheittain kasvavaa lentoliikennettä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman päälähtö- ja päälaskukiitotie on nyt ollut poissa käytöstä jo noin kolme kuukautta. Kiitotien 04L/22R sulkua jatkettiin aiemman ilmoituksen päätteeksi 31. heinäkuuta 2020 saakka.

Kiitotie voidaan kuitenkin ottaa käyttöön 30 minuutin varoajalla, jonka lisäksi se on käytössä normaalisti huonon näkyvyyden olosuhteiden vallitessa. Kiitotielle 04L on normaalioloissa tarjolla CAT III -luokan ILS-tarkkuusmittarilähestymismenetelmä. Nyt kyseinen ILS-tarkkuusmittarilähestymisjärjestelmä on kuitenkin huoltotoimien kohteena 16. heinäkuuta saakka.

Kiitotien käytöstä poiston vaikutukset lentomelun kohdistumiseen eri alueille eivät todennäköisesti ole merkittäviä, sillä lentoliikenne Suomessa ja Helsinki-Vantaalla on liikenteen lisäyksestä huolimatta edelleen merkittävästä normaalia vähäisempää.

 Lentoliikenne käyttää tällä hetkellä läntisten tuulten aikana lähtöihin pääsääntöisesti kiitotietä 22L ja koneet nousevat ilmaan Vantaan ja Espoon ylle. Päälaskukiitoteinä ovat 15 kuten normaalisti sekä 22L. Lentomelu kohdistuu siten Nurmijärven ja Keravan suuntaan.

Itätuulella ja kovilla pohjoistuulilla Helsinki-Vantaalla käytetään lentoonlähtöön ja laskuun kiitotietä 04R eli laskeva liikenne saapuu Espoon ja Länsi-Vantaan yltä ja lähtevä liikenne nousee Itä-Vantaalle.

katseluterassi2020_1 Kiitotien 04L/22R ollessa suljettuna voidaan Helsinki-Vantaan lentoaseman pelastusmiehistön tarvetta pitää normaalia alempana, kun yksi pelastusasema voidaan pitää tarvittaessa miehittämättä.

Finavia on palauttanut lentoaseman palveluita asteittain ja koronaviruspandemia sulkema Helsinki-Vantaan näköalaterassi on avattu jälleen 1. heinäkuuta. TOKE-toimistorakennuksen katolla olevalta katseluterassilta avautuu rajattu näkymä kiitoteille ja asematasolle.

Tarjolla on ulko ja sisäterassi sekä virvoitusjuoma-automaatti. Lentotietoja voi seurata tilassa olevista saapuvien ja lähtevien lentojen näytöistä.

katseluterassi2020_nakyma1katseluterassi2020_nakyma2