Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin osia suljetaan jälleen - Finnair sulkee viimeisen loungensa

HEL_airport_westpier_closedKoronaviruspandemian vähentämien matkustajavirtojen seurauksena Helsinki-Vantaan lentoasemalla suljetaan uudelleen eri osia terminaalirakennuksesta. Niitä oli avattu jo lentoliikenteen elpymisen myötä, mutta nyt suunta on taas toinen. Myös Finnair sulkee viimeisenkin lounge-tilansa toistaiseksi. Matkustusrajoitteiden ja kysynnän vähyyden seurauksena kymmeniä lentokoneita seisoo edelleen odottaen lentoja Helsinki-Vantaalla.

Matkustajamäärät Finavian Helsinki-Vantaan lentoasemalla olivat kesällä jo lähteneet kohti hyvää nousua. Syksyn koittaessa suunta on ollut toinen, kun hallitus on edelleen kehottanut välttämään turhaa matkailua ulkomaille. Omat haasteensa matkailuun tuo myös erilaiset maahantulokäytännöt ja mahdolliset karanteenivaatimukset eri maissa.

Rajavartiolaitoksen mukaan Helsinki-Vantaalla oli viikolla 37 keskimäärin vain 3300 matkustajaa vuorokaudessa. Vielä viikolla 35 keskimääräinen vuorokautinen matkustajamäärä oli 5800 ja viikolla 33 vuorokaudessa oli keskimäärin 7900 matkustajaa. Normaaliaikana Suomen päälentoaseman kautta kulkee yli 60000-70000 matkustajaa vuorokaudessa.

HEL_airport_1Finnarin mukaan lentomatkustuksen kysyntä on koronapandemian kehityksen ja matkustusrajoitusten vuoksi elpynyt hitaasti. Finnair kertoikin syyskuun alussa, että yhtiön aiemmin julkaistua liikenneohjelmaa ei ole mahdollista toteuttaa lentojen vähäisen kysynnän vuoksi. Lokakuussa Finnair lentää keskimäärin 70-80 lentoa päivässä aiemmin suunnitellun noin kahdensadan päivittäisen lennon sijaan.

T1_gates1_10Osin näiden seurauksena Finavia on jälleen sulkenut osia Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaaleissa. Parhaillaan suljettuna ovat terminaalin T1 lähtöselvitys- ja turvatarkastusalue ja matkatavaran luovutusalue.

Ns. airside-puolella eli turvatarkastetulla alueella suljettuina on osia eteläsiivestä sekä porttialue 5-11. Nyt maanantaina 21. syyskuuta suljetaan myös osa länsisiiven porttialueesta.

Matkustajamäärien jälleen kasvaessa terminaalia avataan jälleen. Finavia kertoo, että terminaaliosien avaamiseen liittyvä aikataulu riippuu yksittäisen terminaalialueen toiminnoista.

Terminaaliosien sulkemiseen että niiden avaamiseen liittyvät järjestelyt tehdään Finavian mukaan harkiten ja huolella. Käytännössä se tarkoittaa, että sulkemis- ja avaamispäätöksien jälkeen alkavat valmistelut, jotka vievät oman aikansa.

FI_Lounge_sisaanMyös Finnair ilmoitti sulkevansa Helsinki-Vantaan Schengen-puolen Finnair Loungen 12. lokakuuta alkaen. Lounge pysyy suljettuna toistaiseksi. Finnair sulki jo aiemmin pandemian seurauksena non-Schengen -puolen Finnair Business Loungen ja Platinum Wingin. Myös ne pysyvät toistaiseksi suljettuina.

Helsinki-Vantaan lentoaseman muitakin palveluita on karsittu ja avoinna olevien liikkeiden ja palveluiden aukioloaikoja on myös supistettu. 

Tarjolla on kuitenkin edelleen vaihtoehtoja asiakkaille. Verkostolentosemilla palvelut ovat avoinna lentojen mukaisesti. Finavia päivittää Helsinki-Vantaan palveluiden osaltaan tietoja sivustolleen aktiivisesti. Tarkat tiedot voit tarkistaa täältä: Lentoaseman palvelut ja ravintolat

 Lue myös: