Helsinki-Vantaan terminaaliremontti siirtyy etuajassa lähtö- ja tuloauloihin

HEL_depaula_2Finavia käynnistää Helsinki-Vantaan terminaali T2 lähtö- ja tuloaulojen muutostyöt vuoden etuajassa. Kyseinen vaihe vaikuttaa mm. lähtöselvityksiin, kun osa riloista ja palveluista suljetaan.

Laajojen muutostöiden ensimmäinen vaihe alkaa Helsinki-Vantaan terminaali 2:n lähtöaulasta. Osa aulasta ja sen palveluista suljetaan 18. tammikuuta 2021. 

Noin 35 000 neliömetriä käsittävät muutostyöt ovat osa Helsinki-Vantaan kehitysohjelmaa ja terminaali 2:n laajentamista. Remontissa uudistetaan nykyiset lähtö- ja tuloaulat täysin, ja ne sulautetaan osaksi lentojen porttialuetta ja keskitettyä matkatavara-aulaa.

"Pääsemme aloittamaan muutostyöt vuoden etuajassa, sillä matkustajien ja lentojen määrä on koronan vuoksi vähentynyt merkittävästi. Näin matkustajatkin pääsevät nauttimaan uusista tiloista suunniteltua aiemmin" , kertoo terminaali 2:n laajennushankkeen projektipäällikkö Tuomo Lindstedt Finaviasta.

Muutostöiden lisäksi terminaalia laajennetaan parhaillaan 42 000 neliömetrin verran. Uudisosassa sijaitsevat vuonna 2022 avattava näyttävä pääsisäänkäynti sekä uudet tulo- ja lähtöhallit.

"Lähtöaulassa käynnistyvän remontin vuoksi muun muassa Turkish Airlinesin, Qatar Airwaysin ja KLM:n lähtöselvitykset siirtyvät vieressä sijaitsevaan lentokentän pääaulaan", kertoo Finavian operaatiokeskuksen päällikkö Jani Ceder. 

Näin kaikki Helsinki-Vantaan lentojen lähtöselvitykset ja turvatarkastukset tehdään 18. tammikuuta alkaen yhdessä paikassa. Vähäisen liikenteen vuoksi terminaali 1:n lennot on jo aikaisemmin siirretty samalle lähtöselvitysalueelle.

Huolimatta siitä, että matkustajien määrä on korona-aikana vain noin kymmenesosa normaalista, voivat muutokset näkyä matkustajille pienempinä jonotustiloina.

Lähtöselvitysten keskittämisen lisäksi väljyyteen vaikuttaa se, että terminaalissa on muistettava pitää riittävät turvavälit. Näin jonot lähtöselvitykseen ja turvatarkastukseen voivat erityisesti vilkkaimpina tunteina venyä, vaikka odotusaika ei juurikaan pitenisi.

"Hieman rajatummat jonotustilat ovat onneksi tilapäistä, sillä avaamme lisää matkustajatilaa käyttöön kesäkuussa. Lattiaremontti saadaan silloin valmiiksi, ja suljettuna olleet tilat avataan osin uudelleen kulkukäytäväksi", toteaa Ceder.