HS: Salamaniskut kahteen Ilmavoimien Pilatukseen kävivät kalliiksi

Pilatus_2_ilmavoimat_netIlmavoimat on joutunut viemään kaksi Pilatus PC-12 NG -yhteyskonettaan maantiekuljetuksina Sveitsiin korjattavaksi, kertoo Helsingin Sanomat. Syynä ovat salamaniskujen aiheuttamat vauriot. Tapaukset sattuivat 2011 ja 2013.

Suurin ongelma on ollut koneen Pratt&Whitney PT-6 -potkuriturbiinimoottorin osien magnetisoituminen. Se on vaatinut voimanlähteen purkamisen.

Syyskuussa 2011 salama osui Pirkkalaan matkalla olleeseen Pilatukseen (PI-03). HS:n siteeraaman Ilmavoimien materiaalilaitoksen edustajan mukaan salama osuu konetyypissä usein potkurin lapaan ja tulee ulos takarungosta.

Ilmavoimat_PIToinen tapaus sattui vuoden 2013 elokuussa. Silloin matkalentokorkeuteen ehtineeseen Pilatukseen (PI-02) iski salama ja kone laskeutui varmuuden vuoksi Tikkakoskelle.

Tämän koneen moottori pitää purkaa de-magnetointia varten ja kaksi potkurin lapaa vaihtaa. Kustannuksiksi arvioidaan noin 370 000 euroa. Myös ohjausvaijerit vaihdetaan.

Hilma-palvelussa julkaistun ilmoituksen mukaan Pilatus Aircraft Ltd valittiin korjauksen toimittajaksi ilman kilpailutusta, koska vain sillä on tarvittava tieto-taito.

Ilmavoimat hankki Pilatus PC-12 NG -koneet poistuvien Valmet Redigo ja Piper Chieftain -yhteyskoneidensa korvaajaksi vuonna 2009. Tilatut kuusi konetta toimitettiin 2010. Sveitsiläinen Pilatus PC-12 on 2 + 8 -paikkainen ja siinä on suuri rahtiovi (näkyy otsikkokuvassa).

Kuva elokuun 2013 salaman ulostulokohdasta: Twitter ja potkurin vaurioista: Twitter

 

HS:n uutinen

Lentoposti.fi kertoi viime elokuun tapauksesta tuoreeltaan: