HX-ehdokas Dassault Rafale ensimmäistä kertaa Suomeen - yli 100 koneen ACE 17 alkaa

ace17_rafale_4Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien järjestämä monikansallinen Arctic Challenge Exercise 2017 -harjoitus käynnistyy maanantaina. Siihen osallistuvia koneita on jo saapunut Rovaniemen tukikohtaan. Keskiviikkona tulivat amerikkalaiset F-15 Eagle -hävittäjät. Tänään vuorossa olivat ranskalaiset Dassault Mirage 2000 ja Rafale -koneet.

ACE 17 -harjoituksessa 22. toukokuuta - 2. kesäkuuta on mukana yli 100 sotilasilma-alusta (lue tarkemmin linkistä jutun lopussa). Mukana on joukkoja Suomen, Norjan, Ruotsin, Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Ison-Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Sveitsin ja Yhdysvaltain asevoimista. Arctic Challenge Exercisen johtovastuu on tällä kertaa Suomella.

ace17_rafale_2Harjoituksessa nähdään ensi kertaa Suomessa Ilmavoimien Hornetit korvaavassa HX-hankkeessa ehdokkaana olevia Ranskan ilmavoimien Dassault Rafale -hävittäjiä. Mirage 2000 -koneita on osallistunut aiemmin Suomessa mm. ADEX 2008 -harjoitukseen.

Rovaniemeltä lentää myös Yhdysvaltain ilmavoimien USA:n Boeing F-15 Eagle -hävittäjiä, joita on ennakkotietojen perusteella mukana 12 kappaletta. Mirage 2000 -koneita on kuusi ja kaksipaikkaisia Rafaleja kolme.

ace17_f15_1

Lisäksi Rovaniemeltä toimii Saksan ilmavoimien Airbus MRTT-310 -monitoimitankkauskone ja Kanadan ilmavoimien Lockheed Martin C-130T Hercules -kuljetus- ja tankkauskone

Muita ACE 17 -harjoituksen tukikohtia ovat Bodø Norjassa ja Luulaja Ruotsissa. Englannista käsin operoivat RAF:n Airbus Defence A330 Voyager MRTT -ilmatankkauskoneet ja Yhdysvaltain USAF:n raskaat Boeing B-52 Stratofortress -pommikoneet. T.T.

Lue tarkemmin ACE17 -harjoituksesta: