IAU:n työnseisauksille jatkoa - ennakkoilmoitus työnseisauksesta koskien 16. toukokuuta 2025

Screenshot_20250213_214439_cn_wps_moffice_eng_PDFReader1Ilmailualan Unioni antoi vapunpäivänä ennakkoilmoituksen uudesta työnseisauksesta, joka pidetään 16. toukokuuta. Finnair on joutunut perumaan ensimmäisen työnseisauspäivän eli 2. toukokuuta osalta 140 lentoa. Seuraavat työnseisaukset sekoittaisivat liikennettä siis 5. toukokuuta ja 16. toukokuuta. Finnairin lisäksi työnseisauksen vaikutukset koskevat myös useita muita lentoyhtiöitä.

Palta ja IAU ovat olleet pakkosovittelussa valtakunnansovittelijan toimistolla 22. huhtikuuta lähtien. Tähän mennessä ensimmäinen sovintoehdotus on hylätty vappuaattona, jonka seurauksena edessä ovat IAU:n aiemmin julkistamien työtaistelutoimien toteutuminen. Sovintoehdotuksen hylkääminen ei IAU:n mukaan tullut yllätyksenä työriidan osapuolille eikä sovittelijalle.

Ilmailualan Unioni IAU järjestää neljän tunnin mittaisia työnseisauksia useissa eri yrityksissä perjantaina 2. toukokuuta 2025. Vaikutukset kohdistuvat Finnairille tuotettaviin palveluihin maahuolinnassa, ateriapalveluissa ja korjaus- sekä  huoltoiminnassa. IAU toteuttaa perjantain työnseisaukset pääsääntöisesti siten, että työntekijät aloittavat työnsä neljää tuntia myöhemmin kuin heidän työvuoronsa kyseisenä päivänä muutoin alkaisi. Työnseisaus saattaa vaikuttaa myös torstain ja lauantain liikenteeseen.

Maanantaina 5. toukokuuta 2025 työtaistelutoimet koskevat maahuolintaa ja rahtipalveluita Finnairin lennoille. Työnseisauksilla saattaa olla vaikutuksia myös muiden lentoyhtiöiden maahuolintaan ja rahdin käsittelyyn.

IAU ei ole toistaiseksi täsmentänyt uusimman eli 16. toukokuuta koskevan työnseisauksen vaikutuksia julkisuuteen. Todennäköisesti niillä on kuitenkin merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteen sujuvuuteen.

IAU on käynyt Finnairiakin edustavan Palvelualojen työnantajat Paltan kanssa tuloksettomia neuvotteluja tammikuun 2025 loppupuolelta alkaen lentoliikenteen palveluja koskevan työehtosopimuksen uudistamiseksi. Neuvotteluosapuolten perustavaa laatua oleva näkemysero koskee sitä, onko yleisen työmarkkinatason alle jäävälle sopimusratkaisulle enää perusteita.

Lue myös: