Ilmatilan yhtenäistämisen NEFAB-hanke etenee

Finavia_Raine_LuojusPohjois-Euroopan ilmatilalohkon (NEFAB) yhtenäistäminen etenee suunnitellusti. Ilmatilalohkoon kuuluvat Suomen lisäksi Norja, Viro ja Latvia. Finavia osallistuu aktiivisesti yhteisen ilmatilalohkon rakentamiseen, sillä sen ansiosta on mahdollista kehittää lennonvarmistuspalveluiden kustannustehokkuutta ja pienentää lentoliikenteen ympäristövaikutuksia.

"Olemme matkalla kohti Pohjois-Euroopan toiminnallisen ilmatilalohkon toteutumista joulukuussa 2012. Jäsenvaltiot ja kumppanit vievät nyt prosessia eteenpäin, ja olen varma, että vuoden lopussa saamme kirjoittaa uuden luvun Pohjois-Euroopan ilmailun historiassa. Yhteistyön tuloksena lentoliikenne tehostuu, turvallisuus paranee ja ympäristö hyötyy", sanoo NEFAB-organisaation maatason työryhmän johtaja Gerli Rebane.

Toiminnallisissa ilmatilalohkoissa lennonvarmistuspalveluita voidaan tarjota nykyistä paremmin lentoliikenteen tarpeista lähtien. Lentoreitit optimoidaan kunkin lohkon sisällä, mikä säästää polttoainetta ja siten alentaa päästöjä. Tutkimuksen mukaan Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon (NEFAB) laskennallisten hyötyjen odotetaan olevan vähintään 340 miljoonaa euroa jaksolla 2012-2025. Lentoliikenteen tehostuminen johtaa pienempään polttoaineenkulutukseen ja näin ollen myös pienempiin hiilidioksidipäästöihin.

"Ilmatilalohkojen yhtenäistäminen on konkreettinen keino, jonka avulla on mahdollista parantaa koko lentoliikenteen palveluketjun sujuvuutta ja kustannustehokkuutta. Tämä koituu viime kädessä lentoyhtiöiden ja lentomatkustajien eduksi. Finavia on tyytyväinen, että Pohjois-Euroopan ilmatilalohkon rakentaminen etenee suunnitellulla tavalla ja yhteistyö mukana olevien maiden palveluntarjoajien kesken on hyvää", sanoo lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus Finaviasta.