Ilmavoimat aloitti kansainvälisen RFP-valmiusyksikön koulutuksen

FRDFIlmavoimat on aloittanut kansainvälisen valmiusyksikön koulutuksen Karjalan Lennostossa. Suomi on ilmoittanut Ilmavoimien kansainvälisen valmiusyksikön Naton RFP-joukkopooliin vuodeksi 2014. Valmiusyksikköä ei ole velvoitettu osallistumaan Naton operaatioihin.

Valmiusyksikön henkilöstö koulutetaan puolustusvoimien palkatusta henkilökunnasta ja reserviläisistä. Joukkojen käyttöön on rakennettu toiminta- ja harjoitusalue Hävittäjälentolaivue 31:n yhteyteen.

Koulutusjaksolle osallistuu myös varusmiehiä suojauslentueen ja logistiikkalentueen tehtävissä. Näin todennetaan myös varusmiesten soveltuvuutta kansainvälisen yksikön tehtäviin sekä mitataan heidän suorituskykyään kansallisen varusmieskoulutuksen kehittämiseksi.

ruska2012_ilmavoimatSuomen valmiusyksikkö kuuluu Naton nopean toiminnan joukkojen (NRF) RFP-joukkopooliin (Response Force Pool), joka on välittömän toiminnan joukkoa alemmassa valmiudessa oleva täydentävä osa.

NRF-joukkopooliin ilmoittaminen on linjattu valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Joukkopooliin nimeämiseen ei liity velvoitetta osallistumisesta operaatioihin.

Osallistuminen kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon osana NRF-joukkoa edellyttää Suomen kansallista, operaatiokohtaista päätöstä sekä Naton neuvoston hyväksyntää.

 

Lue myös: