Ilmavoimat harjoittelee Varkauden taistelutukikohdassa - Valtatie 5:llä rajoituksia

HN_noseKarjalan lennosto järjestää ilmavoimien joukkokoulutuskauden päättöharjoituksen (JPH 2/14) 25. marraskuuta - 5. joulukuuta Varkauden tukikohdassa Joroisissa. Harjoituksessa koulutetaan varusmiehiä, reserviläisiä ja henkilökuntaa toimimaan taistelutukikohdassa talviolosuhteissa.  Harjoituskokonaisuuteen liittyy myös lentotoimintaa.

Harjoituksen lentotoimintavaihe alkaa 1. joulukuuta kello 8.00 ja päättyy 3. joulukuuta kello 18.00 mennessä. Lentotoiminta on ympärivuorokautista ja se ulottuu noin 200 kilometrin etäisyydelle Varkauden lentokentästä.

Pimeälentojen aikana käytetään koneen omasuojalaitteisiin kuuluvia heitteitä, jotka voivat näkyä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Lentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään välttämään käyttämällä melua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista.

Karjalan lennosto järjesti vastaavan harjoituksen samalla alueella myös kesällä 2014. Harjoitukseen osallistuu noin 850 henkilöä, joista henkilökuntaa on noin 260, varusmiehiä noin 560 ja reserviläisiä noin 30. Harjoituksen johtaa Karjalan lennoston komentaja eversti Ossi Sivén.

Ilmavoimien tiedotteen mukaan joukkojen toiminta rajoittaa liikkumista harjoitusalueella ja liikennettä valtatie 5:llä. 


Poikkeavat liikennejärjestelyt Valtatiellä 5


Valtatie 5 suljetaan harjoituksen ajaksi yleiseltä liikenteeltä perjantaina 28.11. kello 12.00 Joroisten eritasoliittymän (42) ja Kuvansin eritasoliittymän (44) väliltä. Liikenne ohjataan kulkemaan rinnakkaistien kautta. Kiertotienä käytetään maanteitä 4557 (Kuopiontie) ja 4558/464 (Rantasalmentie).

Valtatie 5 avataan jälleen liikenteelle torstaina 4.12. kello 24.00 mennessä. Etelä-Suomesta Kuopioon matkaavien kannattaa harkita vaihtoehtoista reittiä Mikkelistä, Pieksämäen ja Suonenjoen kautta.

 

Marssiosastot vaikuttavat liikenteen kulkuun

Harjoitusjoukkojen pääosat siirtyvät Joroisiin sunnuntain 30.11. aikana. Harjoitusjoukkojen pääosien keskitysmarssit näkyvät myös valtateillä eripituisina marssirivistöinä. Pienempiä osastoja siirtyy Joroisiin jo 25.11. alkaen. Harjoitusjoukkoja siirtyy Joroisiin Kuopion, Jyväskylän, Tampereen ja Rovaniemen suunnista.

Harjoitusjoukot siirtyvät harjoituksen aikana Joroisista Rissalan tukikohtaan 3.12. illan ja 4.12. aamun aikana. Joukkojen paluumarssit kotivaruskuntiin alkaa Rissalasta 5.12.2014 aamupäivällä.

Marssiosastojen ajonopeudet ovat liikennerajoitusten mukaiset, kuitenkin enintään 80 km/h, tarvittava tilannenopeus ja keliolosuhteet huomioiden. Osastojen ensimmäiset ja viimeiset ajoneuvot on merkitty marssirivistökyltein.