Ilmavoimat käyttää lokakuussa nousutietä Rovaniemellä Härkä 18 -harjoituksessa

B16_HN451_nousussaLapin lennosto järjestää Härkä 18 -harjoituksen 3.–12. lokakuuta 2018 Rovaniemellä. Kyseessä on kantahenkilökunnan, varusmiesten ja reserviläisten voimin toteutettu yhdistetty lento- ja tukikohtaharjoitus. Toiminta keskittyy Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohtien lisäksi maantietukikohtaan, kun käytössä on Norvatien nousutie Rovaniemen lentoaseman läheisyydessä.
Harka18_RovaniemiHärkä 18 -harjoituksessa koulutuksen painopiste on harjoitukseen perustettavien taistelutukikohtien joukkojen kouluttamisessa ilmavoimien taistelutavan mukaisesti. Toiminta tapahtuu pääosin Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdissa mutta käyttöön on varattu alueita myös kyseisten lentokenttien ympäriltä ja läheisyydestä. Yksi niistä on harjoituksessa käytettävä nousutie.

Harjoitus sulkee Rovaniemen lentokentän länsipuolella sijaitsevan Norvatien. Se suljetaan nousutien kohdalta keskiviikosta 10. lokakuuta 2018 kello 06.00 alkaen. Varaus on voimassa torstaihin 11. lokakuuta 2018 kello 20.00 saakka.

B16_HN_nousu_1_HN433Harjoitukseen osallistuu 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää Rovaniemen ja Oulunsalon tukikohdista. Lentotoimintaa on maanantaista torstaihin 8.–11.10. klo 10.00–22.00 välisenä aikana.

Lisäksi harjoitukseen liittyy yhteistä lentotoimintaa muiden samaan aikaan järjestettävien ilmavoimien harjoitusten kanssa. Härkä 18 -harjoituksen johtaa Lapin lennoston komentaja eversti Antti Koskela.


Liikenteelle poikkeusjärjestelyjä

Harka18_NorvatieHarjoituksen aikana  kevyt ajoneuvoliikenne ohjataan kiertotielle välillä Norvajärvi – Rovaniemen kaupunki. Kiertotien reitti kulkee Norvatien (814) risteyksestä Norvan länsitietä pohjoiseen, josta Hanhiselän yksityistietä Nivankylään Ounasjoen itäpuolentielle. Kiertotie on noin 25 kilometrin mittainen.

Ilmavoimien mukaan Hanhiselän yksityistie on kapea ja siinä on vähän kohtaamispaikkoja. Kulku järjestetään etuajoneuvolla saattamalla noin 30 minuutin välein vuoroin kummastakin suunnasta.

Raskas liikenne niiltä osin, kuin sen on välttämätöntä päästä sulkuaikana nousutien kautta Norvajärvelle tai sieltä kaupunkiin, valmistaudutaan saattamaan erikseen muun toiminnan sen salliessa, odotusaika voi olla useita tunteja.