Ilmavoimat kokeili uudistettua taistelutapaa varusmiesten loppusodassa

IHN_noselmavoimat kokeili uudistettua taistelutapaansa varusmiesten saapumiserän 1/14 joukkokoulutuskauden päättöharjoituksessa. Varusmiehet, reserviläiset ja henkilökunta kokoontuivat ns ”loppusotaan” Joroisiin, josta joukko siirtyi toiseen tukikohtaan Rissalaan. Puolustusvoimien uuteen taistelutapaan kuuluu hajauttaminen ja liikkuvuus.

"Varaudumme poikkeusoloissa käyttämään myös siviilikenttiä ja maantietukikohtia. Tämä on uusi harjoittelutapa, jossa käytetään entistä liikkuvammin kriisiajan tukikohtia. Joulukuussa toteutetaan sama harjoitus Joroisissa talvisissa olosuhteissa", kertoi harjoitusta johtanut Karjalan lennoston komentaja, eversti Ossi Sivén.

Päättöharjoituksessa pysytellään yleensä pidempään yhdessä paikassa. Nyt yhdistettiin kaksi harjoitusta yhdeksi isommaksi ja testattiin myös joukkojen siirtymiskykyä poikkeusoloissa.

Harjoituksen tarkoituksena oli lentotoiminnan mahdollistaminen neljälle Hornetille. Vaikka lentäminen ei tällä kertaa ollut harjoituksen keskiössä, käytössä oli kuitenkin maantietukikohta, joka sulki valtatie 5:n noin viikoksi Varkauden tukikohdassa Joroisissa.

"Lusin päättöharjoituksessa oli jatkuvaa lentotoimintaa, jota myös yleisö pääsi seuraamaan. Koneita rullasi jatkuvalla tahdilla. Tämä on todenmukaisempi harjoitus, jossa Hornetit ovat torjuntatehtävissä kuten sodan aikanakin", toimintaa johtanut eversti Ossi Sivén kertoi.

Hänen mukaansa Joroinen sopi tarkoitukseen mainiosti: harjoitusalue palveli tukikohtien ryhmitystä, eikä lähellä sijainnut yhtään isoa asuinaluetta. Rissalassa harjoiteltiin toimimista maantietukikohtaympäristössä ilman kiinteää tukikohtaa.

"Kokeilu onnistui hyvin ja saimme hyviä parannusehdotuksia niin harjoituksen suunnitteluun kuin toteutukseenkin. Liikkuvuuden kehittäminen on edennyt, mutta toki töitä on vielä silläkin saralla", kertoi harjoituksen projektiupseerina toiminut Karjalan lennoston turvallisuuspäällikkö, kapteeni Marko Kontkanen.

Kontkasen mukaan aikaisempiin harjoituskonsepteihin tuodut uudet ajatukset, kuten suojauskoulutuksen yhdistäminen joukko-osastoissa, osoittautuivat toimiviksi.

campelo2_ilmavoimatKarjalan lennoston järjestämä harjoitus pidettiin touko-kesäkuun vaihteessa. Siihen osallistui kaikkiaan noin tuhat henkilöä. Harjoitukseen osallistui myös Ilmavoimien kansainvälinen yksikkö. Mukana olivat reserviläisinä ne varusmiehet, jotka olivat mukana evaluoimassa yksikköä vuonna 2013.

"Kansainvälinen yksikkö oli mukana ensimmäistä kertaa valmiustehtävässä tässä laajuudessa. Yksikkö ei toiminut omana kokonaisuutenaan, vaan henkilöstö oli sijoitettu tukikohdan eri tehtäviin", Kontkanen kertoi.

Harjoituksen suunnittelu aloitettiin syyskuussa 2013. Joroisten kunnan asukkaille järjestettiin tiedotustilaisuus maaliskuussa 2014. Tositoimiin päästiin useiden maastontiedustelujen ja mittavien valmistelujen jälkeen.

Katso kuvagalleria Ilmavoimien loppusodasta: Puolustusvoimat.fi