Ilmavoimat osallistui Naton Allied Air Commandin -tunnistusharjoitukseen Itämerellä - mediaa mukana

ILMAV_HN_A321Ilmavoimat osallistui tunnistuslentoharjoitteluun Itämeren yllä tiistaina 14. tammikuuta. Osana harjoittelua suomalaiset F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tunnistivat ja kuvasivat Belgian ilmavoimien Airbus A321 -koneen.

Suomen ilmavoimat osallistui Naton ilmaesikunnan (Allied Air Command, AIRCOM) koordinoimaan tapahtumaan kumppanimaan roolissa. Tunnistettavana kohteena toimi Melsbroekin tukikohdasta Belgiasta ilmaan noussut Airbus A321. Belgia käyttää kyseistä konetta joukkojen kuljetuksiin ja evakuointitehtäviin. Kone on vuokrattu lentoyhtiö Hifly:ltä

AIRCOM_mediaTunnistuksen kohteena olleessa Airbus A321-koneessa oli mukana kansainvälistä mediaa, joka sai kuvaa tunnistustehtäviä suorittavista hävittäjistä.

Useiden eurooppalaisten maiden ilmavoimien hävittäjät tunnistivat belgialaiskonetta kukin vuorollaan muun muassa Pohjanmeren ja Itämeren yllä. Tunnistuksen kohteena oli muitakin konetyyppejä. Tunnistettavan koneen rinnalle lensivät Suomen ilmavoimien lisäksi ranskalaiset, britit, tanskalaiset sekä puolalaiset.

AIRCOM_FIN_HN"Suomi vastaa itsenäisesti oman alueensa ja ilmatilansa valvonnasta ja turvaamisesta. Valmiutemme ylläpitää osaltaan vakautta ja vahvistaa turvallisuutta Itämeren alueella. Lentoturvallisuusasioissa koordinoimme toimintaa kumppaniemme kanssa. Olemme esimerkiksi osallistuneet Naton jäsen- ja kumppanimaiden Ramstein Alloy -koulutustapahtumiin vuodesta 2008 alkaen", kertoo Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen.

Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen (AKV/AKT) on ilmavoimien lakisääteinen tehtävä. Mikäli Suomen ilmatilaa lähestyvää ilma-alusta ei tunnisteta siviili-ilmailun lennonjohdolta saatujen lentosuunnitelmatietojen tai muun informaation perusteella, AKV/AKT-toimintaa johtava Ilmaoperaatiokeskus voi lähettää päivystävän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän tunnistamaan kohteen.

Päivitys: 15.1. kello 09.50: Lisätty tieto tunnistettavan koneen kuljettamasta lehdistöstä.

Lue myös: