Ilmavoimien F/A-18 Hornet erikoisvärityksessä esityslentokauden päätökseen Ostravaan

HN_teippaus_2Suomen ilmavoimat päättää F/A-18 Hornet -esityslentokauden odotusten mukaisesti Tšekissä NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days -tapahtumassa 17.-18. syyskuuta 2022. Tapahtumaa varten Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä on saanut ensimmäistä kertaa historiassa erikoisvärityksen.

HN_teippaus_1 Ilmavoimien F/A-18 Hornet -soolon osallistuminen NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days -tapahtumaan on kauden toinen Hornet-esitys ulkomailla. Vuoden 2022 esityslentäjän Karjalan lennoston kapteeni Aleksi Ritvoksen lentämä F/A-18 -soolo nähdään Ostravassa sään salliessa molempina esityspäivinä.

"Mahtavaa päästä Ostravaan esiintymään viikonloppuna. Tämä on tämän vuoden ja samalla minun esityslentokauteni viimeinen esitys, joten eiköhän tarjota kunnon show!", iloitsi kapteeni Ritvos.

Noin 8-9 minuutin mittaisen esityslennon liikehdintä esittelee Hornetin suorituskykyä laajalla nopeusalueella 200 kilometrin tuntivauhdista aina yli 1000 kilometriin tunnissa. Esityslentosarjassa on mukana liikkeitä, joissa kohtauskulma on iso ja Hornetin nokka näyttää eri suuntaan mihin kone oikeasti on menossa.

Ostravassa on mukana myös Lapin lennoston kapteeni Henri Toppari, joka toimii Hornet -soolon varaesityslentäjänä. Vuoden 2023 esityslentokaudella kapteeni Toppari on Ilmavoimien pääesityslentäjä.

HN_teippaus_3Suomen ilmavoimien lentonäytöskauden huipennusta varten esityslentoihin käytettävä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä (HN-421) on saanut sivuvakaajansa Hornet-teippauksen ja lentojarrua koristaa Suomen lippu. Muutoin koneyksilön väritys on ennallaan.

Ensimmäinen Suomen ilmavoimien virallinen erikoismaalaus esiteltiin Tikkakoskella joulukuussa 2020.

HW40_1Tuolloin päivänvalon näki sinivalkoiseksi maalattu Hawk-suihkuharjoituskone (HW-340). Tässä Hawk 40  -juhlavuoden kunniaksi toteutetussa maalauksessa koneen rungon alapinnalla luki tekstit HW 40v ja vuosiluvut 1980-2020. Jo aiemmin Midnight Hawks -taitolentoryhmän koneissa oli nähty erikoisteippauksia.

Nyt kyseessä on siis ensimmäinen kerta, kun Ilmavoimien ensilinjan hävittäjä esiintyy virallisessa erikoisvärityksessä. Aiemmin Horneteissa on nähty Krevi von Rosen -teksti (HN-457) sivuvakaajassa sekä pieniä laivuetunnuksia eturungossa.

HN_visbyEnsimmäisenä Suomen ilmavoimien erikoismaalattuna hävittäjäkoneena nähtiin lyhyen aikaa vuonna 2000 keltainen Saab Draken (DK-215). Sen rungon yläpinnalle oli maalattu Hävittäjälentolaivue 11:sta tunnus visentti ja sivuvakaajaan Drakenin käyttövuodet ilmavoimissa eli 1972-2000. Kyseessä ei ollut virallinen erikoisväritys.

Natodays_2022Ostravan Leos Janacekin lentokentällä järjestettävä tapahtuma on Euroopan suurin puolustusalan lentonäytöstapahtuma. Ensimmäisen kerran Nato Days -tapahtuma järjestettiin vuonna 2001. Ilmavoimat osallistui Ostravan lentonäytökseen ensimmäisen kerran vuonna 2014. Myös tuolloin Ostravassa nähtiin Ilmavoimien F/A-18 Hornet -soolo.

Nähtäväksi jää avataanko esityslentokausi Suomessa keväällä 2023 erikoisväritetyllä F/A-18 Hornet-hävittäjällä Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa tai kesän 2023 päälentonäytöksessä Turussa. MH

Lue myös: