Ilmavoimien F/A-18 Hornetit lakeuksien yllä elokuussa - tukeutuvat Kauhavan lentopaikkaan

HN_Kauhava_apronIlmavoimat järjestää 17.‒26. elokuuta 2021 Lakeus 21 -lentotoimintaharjoituksen, jossa F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tukeutuvat arkipäivisin Kauhavan lentopaikalle. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti hajautettua toimintaa eri tukikohdista.

Ilmavoimien taistelutapa mahdollistaa keskitetyt ilmaoperaatiot hajautetusta ryhmityksestä.

HN_Kauhava_LDGTukeutumista muualle kuin kotitukikohtiin harjoitellaan säännöllisesti, jotta hävittäjäkalusto voidaan tarvittaessa hajauttaa nopeasti ja joustavasti eri puolille Suomea. Esimerkiksi huhtikuussa 2021 Hornetit tukeutuivat Savonlinnan lentokenttään.

Lakeus 21 -harjoitukseen Kauhavan lentopaikalla osallistuu 6‒7 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää. Ensimmäisen harjoitusviikon toteuttaa Lapin lennosto, jälkimmäisen Karjalan lennosto.

Lakeus21Lentotoimintaa on Kauhavalla harjoituksen ensimmäisellä viikolla tiistaista perjantaihin 17.‒20.8. ja toisella viikolla maanantaista torstaihin 23.‒26.8. päivittäin kello 7‒23 välisenä aikana. Viikonloppuisin lentotoimintaa ei ole.

Lakeus 21 -harjoituksen lentotoiminta suuntautuu Kauhavalta pääasiassa Kauhava - Jyväskylä - Oulu väliselle maa-alueelle sekä Kokkola - Oulu välisellä merialueelle.

Ilmatilavaraus yltää maan pinnasta lentopinnalle 95 saakka, josta alkaa valvottu ilmatila.

Harjoitukseen liittyvät ilmatilanrajoitukset eivät koske Kokkolaan mahdollisesti saapuvaa ja lähtevää reitti- ja tilauslentoliikennettä.

HN_lakeuksien_yllaLentotoiminnasta aiheutuva melu voi aiheuttaa häiriötä, jota pyritään ehkäisemään välttämällä asutuskeskusten yllä lentämistä sekä noudattamalla lentomelua vähentäviä lentomenetelmiä aina, kun se on mahdollista. Harjoituksessa ei käytetä ampumatarvikkeita tai lentokoneiden omasuojaheitteitä.

Harjoitus toteutetaan kantahenkilökunnan ja varusmiesten voimin. Harjoitukseen osallistuva henkilöstö jaetaan osastoihin, joiden välisiä kontakteja rajoitetaan koronaturvallisuus huomioiden.