Ilmavoimien tämän kesän Hornet-esityslentäjän kapteeni Yli-Nisulan lempiliike on Frisbee

tapio_yli-nisula_0417_ilmavoimatIlmavoimat osallistuu perinteisesti koneillaan lentonäytöskauden tapahtumiin. Tänä kesänä Hornet-esityslentäjän kiertävää tehtävää hoitaa kapteeni Tapio Yli-Nisula Lapin lennostosta. Hän jatkaa omallaan soolollaan sarjaa, joka on myös kerännyt palkintoja kansainvälisistä ilmailutapahtumista

Ilmavoimien McDonnell Douglas (Boeing) F/A-18 Hornet -hävittäjän sooloesitykset antavat yleisölle mahdollisuuden päästä katsomaan ja arvioimaan monitoimihävittäjän suorituskykyä ja suomalaisten sotilaslentäjien ammattitaitoa.

Tänä vuonna Hornet-soolon voi nähdä Ilmavoimien joukko-osastojen Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumissa toukokuussa sekä lentonäytöskauden koti- ja ulkomaisissa ilmailutapahtumissa. Pääesityslentäjä Yli-Nisulan varaohjaajana toimii kapteeni Lauri Mäkinen Karjalan lennostosta.

utti_avoimet_0516_1Ilmavoimien tiedotteessa kapteeni Yli-Nisula kertoo luottamustehtävästään ja siitä, miten hänestä tuli sotilaslentäjä.

"Olen 34-vuotias ja kotoisin Kuortaneelta, Etelä-Pohjanmaalta. Kuortane on aika lähellä Kauhavaa, joten alueella oli aikanaan paljon Ilmavoimien lentotoimintaa. Kiinnostuin ylilentävistä koneista ja päätin hakea varusmiespalvelukseen lentäjäksi ilmavoimiin. Pääsin sisään ja sillä tiellä olen vieläkin."

Yli-Nisula on työskennellyt Lapin lennostossa kymmenisen vuotta. Tällä hetkellä hän toimii lentueen varapäällikkönä ja lennonopettajana. Viime vuonna Yli-Nisula oli Ilmavoimien Hornet-soolon ohjaajan, kapteeni Ville Hirvosen varaesityslentäjänä.

"Olin riittävän kokenut ja sopivan ikäinen. Pääesityslentäjänä toimiminen on luonnollinen jatkumo viime vuodelle", ohjaaja kertoo.

Hänen mukaansa Hornet sopii erinomaisesti esityslentoihin, sillä se liikehtii hyvin matalalla. Koneella pystyy tekemään näyttäviä suuren kohtauskulman liikkeitä paremmin kuin monella muulla tyypillä.

Pääesityslentäjä vastaa kauden ohjelman laatimisesta. Yli-Nisula on ottanut viime vuoden ohjelmasta hyviä puolia ja yhdistellyt niitä aikaisempien kausien kohokohtien kanssa.

"Ilmavoimien HornetTavoitteena oli saada tälle vuodelle erilainen ohjelma, joka pohjautuu kuitenkin viime kauden esitykseen.

"Ennen jokaista esitystä kertailen ohjelmaa ja itselle hankalimpia paikkoja läpi. Lisäksi seuraan säätä, jos sillä on vaikutusta esitykseen."

Uutena liikkeenä nähdään Frisbee. Sitä ei ole ollut Suomessa Hornetin esityslento-ohjelmassa aikaisemmin. Kyseessä on myös Yli-Nisulan oma suosikki.

"Se on hauska liike lentää ja sitä ei varmasti kovin monella konetyypillä pysty tekemään", kertoo Yli-Nisula.

"Frisbee alkaa selkälennosta ja siitä nokka vedetään kohti maata. Liikkeessä kone pyörähtää oman pohjasta yläpintaan kulkevan pystyakselinsa ympäri kuten lennossa oleva Frisbee-kiekko," Yli-Nisula selvittää uutuutta Lentoposti.fi:lle ja lisää, että liikettä on vaikea sanoin kuvata.

Aikaisempien esityslentäjien tavoin myös hän käyttää näyttävyyden lisäämiseen soihtuja (jutun kuvissa). Ne ovat osa koneen omasuojajärjestelmää ja tositilanteessa niiden tehtävänä olisi vastustajan koneen laukaisemien lämpöhakuisten ohjusten harhauttaminen.

Esityspaikalla ei ole Yli-Nisulalle muuten väliä, mutta isoimmat ilmailutapahtumat ovat jännittävimpiä, sillä niissä on eniten yleisöä. Toisaalta hän pitää myös esityslentämisen harjoittelusta, vaikkei siinä katsojia olekaan.

IMG_8417"Uusimpien ja moderneimpien itä- ja länsimaisten koneiden liikehdintää olisi kiva päästä seuraamaan. Harmillisesti niiden esityksiä nähdään yleensä vain Euroopan suurimmissa lentonäytöksissä", kertoo vuoden esityslentäjä.

Mutta miksi yleisön kannattaisi lähteä katsomaan Hornet-demoa ilmailutapahtumiin?

"Koska kyseessä on huikean hieno soolo. Yleisöllä on harvoin mahdollisuus päästä näkemään Hornetin taidokasta lentoa niin läheltä. Lisäksi tapahtumissa, joissa Hornet-sooloa esitetään, on paljon muutakin mielenkiintoista ilmailuun liittyvää nähtävää ja koettavaa." T.T.

Juttua muokattu: mm. lisätty kapteeni Yli-Nisulan kommentit Frisbee-liikkeestä.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta:

Video: G-voimat jylläävät Ilmavoimien RIAT-palkitun esityslennon ohjaamotallenteella