Intian kansallinen lentoyhtiö Air India palasi takaisin sen perustajan Tata-konsernin haltuun

Air_India_tail_1Intian valtio on myynyt tappiollisen kansallisen lentoyhtiönsä Air Indian. Ostaja on Tata-konserni, joka teki lentoyhtiöstä suurimman tarjouksen. Perinteikäs intialaisyhtiö palaa nyt siis takaisin perustajansa Tatan haltuun, joka hankki omistukseensa koko Air Indian, tytäryhtiö Air India Expressin sekä puolet Air India SATS -maahuolintayhtiöstä.


Intian suurin yritysryhmittymä Tata-konserni palautti Air Indian takaisin omistukseensa. Valtio oli jo pitkään pyrkinyt myymään miljarditappioita tehneen lentoyhtiön. Tappiokierre alkoi vuonna 2007. Nyt Tata-konsernin holding-yhtiön Tata Sonsin kokonaan omistaman tytäryhtiö Talace Pvt Ltd:n tekemä tarjous kansallisesta lentoyhtiöstä oli korkein. Lentoyhtiö siirtyy Tatan haltuun noin 2,1 miljardin euron arvoisella kaupalla. Toistaiseksi on epäselvää kuinka paljon veloista siirtyy Tatan vastuulle.

Tata saa omistukseensa 100 prosenttia täyden palvelun lentoyhtiö Air Indiasta ja 100 prosenttia tytäryhtiö Air India Expressistä sekä 50 prosentin osuuden maapalveluita tarjoavasta Air India SATS:sta. Air India lentää ulkomaan- ja kotimaanreittejä ja Air India Express puolestaan keskittyy lähiliikenteen kansainvälisiin lentoihin ja erityisesti Lähi-itään.

Air Indialla on 117 kapea- ja laajarunkokoneen laivasto ja Air India Expressillä on käytössä 24 kapearunkokonetta. Merkittävä osa lentokoneista on Air Indian omistuksessa. Kaupan mukana Tatan palvelukseen siirtyy myös noin 13 500 työntekijää.

Air-India ”Tata-konserni on ilahtunut voidessaan julistautua Air Indiasta tehtyjen tarjousten voittajaksi. Tämä on historiallinen hetki ja meillä on harvinainen etuoikeus omistaa ja operoida Intian kansallista lippulaivalentoyhtiötä. Pyrimme kehittämään maailmanluokan lentoyhtiön, josta kaikki intialaiset voivat olla ylpeitä. Kiitän Intian ilmailupioneeria JRD Tataa, jonka muistoa kunnioitamme", sanoi Tata Sons Pvt LTD:n hallituksen puheenjohtaja  N. Chandrasekaran.

Yli 2/3 Air Indian liikevaihdosta tulee kansainvälisiltä markkinoilta ja sillä on vahva jalansija lennoissa Intiasta Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan ja Lähi-itään. Yhtiön hallussa on merkittäviä lähtöslotteja sekä kahdenvälisiä lentoliikennesopimuksia. Air Indian -kanta-asiakasohjelmalla on yli kolme miljoonaa jäsentä.

Air_India_India_AirlinesVuonna 1932 perustettu Air India tunnettiin alunperin Tata Air Services ja myöhemmin Tata Airlines nimillä. Vuodesta 1946 lähtien käytössä on ollut nimi Air India. Intian valtio hankki vuonna 1948 lentoyhtiöstä 49 prosentin osuuden yrityskaupalla ja vuonna 1953 valtio kansallisti Air Indian. Kansallistamisen jälkeen kotimaan lennot siirtyivät Indian Airlinesille. Se kuitenkin sulautettiin takaisin Air Indiaan vuonna 2007.

Tata-konserni sai alkunsa vuonna 1868, jolloin Jamsetji Tata perusti yhtiön. Nykyisin maailmanlaajuisesti toimiva konserni koostuu 30 yrityksestä, jotka operoivat yli 100 maassa ja kuudella eri mantereella. Tata käynnistää mm. Airbus C-295 -sotilaskuljetuskoneiden valmistuksen Intiassa.