Jetman-kaksikko lensi historiallisessa muodostelmassa Dubain taivaalla

Jetman_Rossy_ReffetDubain taivaalle nousi kaksi hiilikuitusiivin varustettu Jetmania. Yves Rossy nosti Jetman-hankkeensa uudelle tasolle esitellen siipimiehensä Vince Reffetin. Viiden vuoden harjoitusten jälkeen parivaljakko lensi historiallisen ensimmäisen muodostelmalentonsa.

Jetmanin Rossyn siipimies ranskalainen Vince Reffet (30) on tunnettu laskuvarjohypyistä, joita hänellä on takanaan yli 15 000. Hän on lisäksi tehnyt BAE-hypyt mm. maailman korkeimmasta rakennuksesta Dubain Burj Khalifasta sekä 10 000 metrin korkeudesta Ranskan Mont Blanc -vuorelta. Reffet on ollut Rossyn koulutuksessa vuodesta 2009 lähtien.

Reffet on toinen ihminen, joka on päässyt kokemaan lentämisen vapauden Jetman-siivellä. Kaksimetrinen ja neljällä Jetcat P200 -suihkumoottorilla varustettu siipi mahdollistaa vapaan liikkumisen taivaalla.

Jopa 200 km/h keskinopeuteen pystyvä siipi painaa noin 55 kg. Maahan Jetman-lentäjä laskeutuu normaalin laskuvarjon avulla. Hankkeen nykyinen tukija on XDubai.

Jetman_Rossy_Reffet_KhalifaMaailman ensimmäinen Jetman-muodostelmalento lennettiin Dubain Burj Khalifan yllä. Se on 828 metrin korkeudellaan maailman korkein rakennus.

Viimeisen vuosikymmenen aikana Jetmanin seikkailut ovat kehittyneet yli 15 siipiprototyypina avulla. Jetman teki ensilennon vuonna 2004, jolloin siipi mahdollisti vaakalennon kahden suihkumoottorin avulla. Vuonna 2006 moottoreita oli jo neljä.

Yves Rossy on esiintynyt Jetmanina useissa upeissa paikoissa, kun Sveitsin Alppien, Englanni kanaalin ja Grand Canyonin yllä. Maailman tietoisuuteen Jetman nousi vuonna 2008 lennollaan Alpeilla. Rossy on lentänyt Jetmanina myös mm. DC-3:n ja Spitfiren siivellä. Hän on kisannut myös suomalaiskuski Toni Gardemaisterin kanssa Top Gear -auto-ohjelmassa.

Myös Suomessa on laskuvarjohyppääjä lentänyt suihkumoottoroidusti jo vuonna 2005 mutta ilman kiinteää siipeä. Visa "The Rocketman" Parviaisella oli käytössä BirdMan-siipihaalari ja nilkkoihin kiinnitetyt kaksi lennokkisuihkumoottoria. Tällä yhdistelmällä on pystytty lentämään vaakalentoa korkeus säilyttäen.