Junkers Ju 52 tuhoutui yleisölennolla Sveitsissä - 20 kuolonuhria

ju52_0818_1_Kantonspolizei GraubundenHistoriallinen vuonna 1939 ensilentonsa tehnyt Junkers Ju 52/3m -matkustajakone (HB-HOT, msn 6595) on tuhoutunut yleisölennolla Sveitsin Piz Segnasissa. Kaikki koneessa olleet 20 ihmistä menehtyivät. 

Lauantai-iltapäivällä 4. elokuuta 2018 tuhoutunut kolmimoottorinen Junkers Ju 52 lensi Ju-Airin lentoja vuoristoisella alueella sijaisevalta Dübendorfin lentokentältä.

Turmalennolla kone oli lähtenyt lauantaina kello 16.10 paluumatkalle Dübendorfiin Sveitsin Locarnosta. Onnettomuuspaikka sijaitsee vuoren rinteellä Piz Segnasissa noin 2540 korkeudella meren pinnasta.

2018-08-05 Flims Flugzeugabsturz JU52 Bild2__w_1600__h_0Lentäjät eivät antaneet hätäkutsua ennen maahansyöksyä, joka tapahtui noin kello 16.45. Ohjaajilla oli taustaa niin sotilaslentämisestä kuin Swissin Airbus-laajarunkokoneista.

Kolmimoottorinen Junkers Ju 52 syöksyi maahan kovalla pystynopeudella. Kukaan ei selvinnyt turmasta. Koneessa oli 17 matkustajaa ja kolmen hengen miehistö. Heistä oli 11 miehiä ja 9 naisia iältään 42-84 vuotta.

Raivaustyöt ja onnettomuustutkinta ovat käynnissä alueella. Pelastustoimiin osallistui noin 100 henkilöä ja useita helikoptereita.

Junkersissa ei ole lennontallenninta, joka vaikeuttaa tutkintaa. Onnettomuudella on kuitenkin useita silminnäkijöitä, sillä turmapaikka sijaitsee suositulla vaellusalueella (oheisessa kuvassa turmakone vanhoissa väreissä)

Junkers_HBHOTSveitsin onnettomuustutkintaviranomaisen STSB:n mukaan kone olisi osunut vuoreen kovalla nopeudella lähes pystysuoraan. Tulipaloa ei syttynyt.

Alueelta ei ole löytynyt todisteita, että kone olisi osunut esimerkiksi köysiradan vaijeriin tai toiseen ilma-alukseen. Tutkijoiden antaman lausunnon mukaan kone ei myöskään ollut hajonnut osiin vielä ilmassa.

Toistaiseksi ei voida vielä päätellä korkean lämpötilan vaikuttaneen turmaan. Alueella on ollut pitkälti yli 30 lämpöastetta.

Kone on 17-paikkainen ja sitä operoidaan kolmen hengen miehistöllä. Tuhoutunut koneyksilö HB-HOT oli 1980-luvun vaihteeseen saakka Sveitsin ilmavoimien käytössä. 

Ju52_Daqui_fltLentävät Junkers Ju 52 -koneet ovat nykyään harvinainen näky Keski-Euroopan ulkopuolella. Ju-Air on lentänyt yleisölennätyksiä kolmella Junkers Ju 52 -koneella. Nyt yhtiön operaatiot on keskeytetty toistaiseksi.

Nyt sattunut turma on konetyypin kolmanneksi pahin onnettomuus. Junkers Ju 52 -koneita on valmistettu 4845 kappaletta. Turmissa tai muissa tapahtumissa on tuhoutunut 314 konetta.

HB-HOT-konetta odotettiin saapuvaksi Suomeen vuoden 2017 Kaivopuiston lentonäytökseen. Kyseinen vierailu peruttiin kuitenkin yllättäen kapasiteettiongelmien seurauksena.

Suomessa on aiemmin vieraillut useita kertoja Lufthansan väreissä lentävä Ju 52 mm. vuonna 2005. Silloin D-AQUI (D-CDLH) vieraili Helsinki-Malmilla osana Pohjoismaiden ja Baltian kiertuettaan (ohjaamokuvassa yllä). Tuolloin Helsingin yllä nähtii muodostelmassa Ju 52, Douglas DC-3 ja Antonov An-2.

JU52_OH-ALK

Finnairin edeltäjä Aero O/Y lensi aikanaan kyseisellä konetyypillä (kuvassa oikealla kellukkeilla varustettuna). Aeron viisi Ju 52 -konetta palvelivat 1930-luvulta 1940-luvulle. Niistä viimeisin poistui käytöstä vuonna 1949.

Edellinen suuren matkustajia kuljettavan lentävän museokoneen onnettomuus sattui heinäkuussa 2018 Yhdysvalloissa, kun Douglas DC-3:n sotilasversio C-37 Skytrain tuhoutui lentoonlähdössä. Kaikki selvisivät tästä turmasta.

Syyskuussa 1996 hollantilaisen Dutch Dakota Associationin Douglas DC-3 (PH-DDA, entinen Finnair OH-LCB ja Ilmavoimat DO-7) syöksyi rantakaistaleelle Vattimerellä. Kaikki koneessa olleet 32 ihmistä kuolivat. Syynä turmaan oli moottorivika sekä potkurin lepuutuksen epäonnistuminen.

Vuoden 1996 tapahtuneen perinne-ilma-alusturman seurauksena rajoitettiin matkustamääriä.

Myös Suomessa lennetään yleisölennätyksiä historiallisella lentokoneella. Kyseessä on  Aero O/Y:n ja Ilmavoimien entinen Douglas DC-3 -kone (OH-LCH), jota operoi DC-yhdistys ry. Vuonna 1942 valmistuneen koneyksilön ensilennosta Aerolla tuli heinäkuussa kuluneeksi jo huimat 70 vuotta. Lentojen odotetaan jatkuvan vielä jopa vuosikymmeniä. Koneella saa nykyisin kuljettaa kerrallaan 19 matkustajaa.

Päivitys kello 15.10: Lisätty tietoja tiedotustilaisuudesta lentoturman tutkinnan tilanteesta ja ettei kukaan selvinnyt turmasta.

Päivitys 15.20: vahvistettu 20 menehtynyttä.

Päivitys 16.30: lisätty STSB:n tiedot.

Lue myös: