Jussi Niinistöltä kirjallinen kysymys hallitukselle aluelennonjohdon siirrosta

jussi_niinisto_puolustusvaliokuntaKansanedustaja Jussi Niinistö on tehnyt kirjallisen kysymyksen hallitukselle Finavian aikomuksista siirtää Suomen aluelennonjohto Tampereen Aitovuoresta Helsinki-Vantaalle. Hän ihmettelee, miten voittoa tuottava valtion yhtiö haluaa irtisanoa työntekijöitä säästösyistä. Puolustusvaliokunnan puheenjohtajana toimiva Niinistö nostaa esiin myös turvallisuuteen liittyvät kysymykset.

Perussuomalaisia edustava Jussi Niinistö muistuttaa, että Aitovuoren tilat on suunniteltu ja rakennettu nimenomaan aluelennonjohdon käyttöön ja sen tarpeet huomioiden.

"Kestävyys, turvallisuus ja erilaiset uhkakuvat on rakennettaessa otettu huomioon. Helsingin lähestymislennonjohto toimii puolestaan alun perin toimistokäyttöön rakennetuissa tiloissa."

Hänen mukaansa Aitovuori on syrjäisenä myös sijainniltaan turvallisempi, kuin keskellä lentoasemaa oleva vaihtoehtoinen paikka. Niinistö muistuttaa myös siitä, että Helsinki-Vantaalla on kuluneen vuoden aikana ollut jo viisi eri laajuista sähkökatkosta.

Kansanedustaja Niinistön mukaan lennonvarmistuspalveluun sisältyy julkisia hallintotehtäviä, viranomaistehtäviä ja maanpuolustukseen liittyviä tehtäviä. Siksi aluelennonjohdon siirtämisessä ei ole kyseessä vain Finavian sisäinen asia. Lennonvarmistuksen toimintaedellytykset tulee turvata kaikissa taloudellisissa tilanteissa ilman, että turvallisuus vaarantuu.

Aluelennonjohto_1"Jos palveluja aletaan ulkoistaa, voidaanko taata, että tietoja ei käytetä väärin? Lennonjohtajat käsittelevät työssään maanpuolustuksellisesti ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta kriittistä, turvaluokiteltua tietoa", perustelee Niinistö.

Niinistö ei kirjallisessa kysymyksessään myöskään hyväksy Euroopan Unionin suunnasta tulevaksi kerrottuja säästöpaineita aluelennonjohdon siirron syyksi.

Perustelujen jälkeen Jussi Niinistö esittää asiasta vastaavalle ministeri Merja Kyllöselle kaksi kysymystä, joihin on vastattava kolmen viikon kuluessa.

"Onko hallituksen mielestä hyväksyttävää, että voittoa tuottava valtionyhtiö Finavia haluaa irtisanoa kotimaisia erityisosaajia marginaalisia säästöjä saadakseen.

Mitä mieltä hallitus on turvallisuusuhista, joita Suomen aluelennonjohdon siirtäminen Tampereen Aitovuoresta Helsinki-Vantaan lentokentälle Helsingin lähestymislennonjohdon yhteyteen aiheuttaa."

Jussi Niinistön kirjallinen kysymys: Eduskunta.fi

Myös pirkanmaalainen kansanedustaja Mikko Alatalo (kes.) on tehnyt aluelennonjohdon siirrosta Tampereelta Vantaalle kirjallisen kysymyksen eduskunnassa 6. helmikuuta 2013.

Lue myös kansanedustaja Mikko Alatalon kirjallisesta kysymyksestä eduskunnassa alueellistamispolitiikan noudattamisesta Suomen aluelennonjohdon osalta Lentoposti.fi:n artikkelissa: Aluelennonjohto palaamassa takaisin Seutulaan?