Kadonnutta Hercules-konetta etsitty koko päivä

c130_2_forsvaret_editMonikansalliset etsijät ovat jatkaneet eilen iltapäivällä Ruotsin Lapissa kadonneen Norjan ilmavoimien Lockheed Martin C-130J-30 Hercules -kuljetuskoneen etsintöjä. Lumisade ja kova tuuli ovat haitanneet lentotoimintaa. Iltapäivällä norjalainen P-3 Orion -merivalvontakone sai pilvessä olevan aukon läpi havainnon jostain oranssista lumisateen seasta. Uusimpien tietojen mukaan Kebnekaisen huipun ympäristöstä on havaittu metalliromua ja kerosiinin hajuisia pehmusteita.

Maastoetsijät on lähetetty tutkittavana olevan alueen koilliskulmaan tarkastamaan havaintoja. Myös tanskalainen EH-101 Merlin -helikopteri yrittää päästä varmistamaan, onko maassa jotain kadonneeseen koneeseen liittyvää.

Eilen lähellä samaa aluetta lähellä Storglaciären-jäätikköä norjalaiset F-16-hävittäjät saivat lämpökamerahavainnon ympäristöstä erottuvasta kohteesta. Alunperin kerrottiin, että koneen automaattisesti aktivoituvan ELT-hätälähettimen signaali olisi havaittu. Mahdollinen lähete kuitenkin katosi.

Mukana etsinnöissä on perjantaina ollut siviili- ja sotilashelikoptereita Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. Niiden toimintaa on rajoittanut huomattavasti huono sää. Englannista on saatu avuksi etsintöjä koordinoimaan Boeing E-3 Sentry AWACS -tutkavalvontakone, joka pystyy olemaan alueella puoleen yöhön asti.

Myös F-16-hävittäjiä on lentänyt alueella. Kellon lähetessä iltayhdeksää Kebnekaisella on ilmassa amerikkalainen C-130 Hercules ja norjalainen P-3 Orion. Myös ruotsalainen Agusta A109 Hirundo -helikopteri (HKP 15) on paikalla.

Yön aikana etsintään on käytettävissä helikoptereita vuoroissa seuraavasti: ruotsalainen Super Puma (kello 21-23), norjalainen Sea King (00-02) ja norjalainen Bell 412 (05-08).

Kadonneessa C-130J-koneessa oli viiden hengen kokenut miehistö. Kone oli vain kaksi vuotta vanha, se toimitettiin Norjan ilmavoimille 2010 (rek. 5630, "Siv").

Etsinnät jatkuvat mahdollisuuksien mukaan. Maastoetsijät ovat liikkuneet moottorikelkoilla ja Bandvagn-tela-ajoneuvoilla. Vuoristoinen ja asumaton etsintäalue on viimeisen vuorokauden sääolosuhteissa varmasti Skandinavian vaikein.

Sään odotetaan paranevan alueella huomenna puoliltapäivin. Heti päivän valjetessa kaksi norjalaista Bell 412 -kopteria jatkaa etsintöjä. Samaten P-3 Orion palaa alueelle. Päivän mittaan mukaan liittyy vielä neljä helikopteria.

Viimeiset tutkahavainnot kadonneesta C-130J-koneesta saatiin Ruotsin korkeimman Kebnekaise-tunturin länsipuolella, miltei huipun tasolla. Kartta etsintäalueesta sekä viimeisimmistä tutkahavainnoista: Sjöfartsverket

 

LUE MYÖS: