Kaksimoottorinen Swearinger Expediter syöksyi maahan Maltalla (videolinkki)

(päivittynyt 20.00) Fairchild / Swearingen SA227-AT Expediter -kaksimoottorikone (N577MX) on syöksynyt maahan Maltan Luqan lentokentällä heti alkunousussa maanantaiaamuna 24. lokakuuta. Koneessa on kerrottu olleen viisi henkilöä. Kyseessä on Metroliner-syöttöliikennekoneen tiedusteluversio.

Swearinger Expediter -potkuriturbiinikone oli saapunut Maltalle Luxemburgista, jossa sen omistava CAE Systems -yhtiö toimii. Expediter oli ilmeisesti vuokrattu siviilioperaattorilta Ranskan hallituksen tiedustelutoimintaan, kertoo Aviationist-nettisivusto. Aluksi uutisoitiin, että koneessa olisi ollut Euroopan rajaturvallisuusvirasto Frontexin henkilöstöä, mutta tieto osoittautui vääräksi.

Onnettomuuskone nousi ilmaan Maltan Luqan kiitotieltä 13 mutta syöksyi pian maahan räjähtäen liekkeihin. Tapauksesta julkaistun auton kojelautakameran tallenteen perusteella vaikuttaisi siltä, että Expediter olisi ollut ylösalaisin lennon loppuvaiheessa. Koneessa kerrotaan olleen viisi henkilöä.

Yhdysvaltoihin rekisteröity koneyksilö oli valmistunut vuonna 1983. Lentokoneen voimanlähteinä oli kaksi Honeywellin TPE331-11U -potkuriturbiinimoottoria. Ensimmäisen TPE331-moottorin kehitystyö alkoi jo vuonna 1959. Kaikkiaan kyseisiä moottoreita on toimitettu yli 13 000.

Luqan kiitotie suljettiin onnettomuuden takia kello 06.37 UTC-aikaa maanantaiaamuna. Eurocontrol on rajoittanut liikennettä Maltan Luqan lentokentällä aamusta 08.25 UTC lähtien ja arvioidenmukaan lentoliikenne käynnistyisi uudelleen 10.00 UTC-aika.

Video: Times of Malta:
Watch: Dramatic moment plane came crashing down
Dashcam footage shows plane exploding into ball of flames