Kaleva: Hornet-lentäjällä hypoksian oireita, meni laskuun Oulun kentälle

MLU_HN_1Ilmavoimien McDonnell Douglas F/A-18 Hornetin ohjaaja havaitsi maanantai-iltana lennon aikana hypoksian eli hapenpuutteen oireita. Hävittäjä laskeutui onnistuneesti Oulunsalon lentoasemalle, jonka pelastusvalmiutta oli kohotettu.

Kalevan mukaan Oulu-Koillismaan pelastuslaitos lähetti seitsemän yksikköä kentälle. Hornet-hävittäjä laskeutui turvallisesti Oulunsalon lentoasemalle noin 20.30. Lentäjällä ei ollut hätää.

Hornet-ohjaajalla on käytössään kypärään kiinnittyvä naamari, johon koneen järjestelmä syöttää hengityskelpoista kaasuseosta. Vaarallisen hiipivästi etenevän hypoksian oireisiin kuuluu esimerkiksi näkökentän kaventuminen.

Ilta-Sanomien mukaan Oulun tapauksessa lentäjä oli tuntenut hypoksiaan viittaavaa kihelmöintiä. Hapenpuute on yleisimmin vaarana lennettäessä noin 4000 metrin korkeuden yläpuolella.

Paineistuksen pettäminen on aiheuttanut maailmalla onnettomuuksia, joissa matkustaja- tai liikesuihkukone on jäänyt lentämään automaattiohjauksen varassa kun lentomiehistö on menettänyt hapenpuutteen vuoksi tajuntansa. Polttoaineen loputtua seurauksena on ollut maahansyöksy.

YLE Lappi kertoo, että hypoksian vuoksi ennenaikaiseen laskuun hakeutunut F/A-18 Hornet olisi ollut Lapin lennoston TÄPPÄ14-harjoitukseen liittyvällä lennolla. Siinä on mukana kahdeksan HN-monitoimihävittäjää.

Harjoitukseen liittyvät lennot suuntautuvat 3.- 7. marraskuuta pääsääntöisesti Oulun - Kajaanin - Rovaniemen sekä tarvittaessa Oulun - Perämeren välisille lentoharjoitusalueille. Lentotoimintaa on päivittäin Oulun kentältä maanantaista torstaihin kello 10.00-23.00 sekä perjantaina 10.00-16.00 välisenä aikana.

Kalevan uutinen

YLE Lapin uutinen