Kanadan ilmavoimien Sikorsky CH-148 Cyclone -turma Välimerellä - yksi kuollut ja viisi kateissa

CH-148 CycloneKanadan Ilmavoimien Sikorsky CH-148 Cyclone -helikopteri katosi Joonianmerellä Kreikan edustalla 30. huhtikuuta. Naton harjoitukseen osallistuneessa helikopterissa oli kuusi henkilö, joista yksi on löydetty kuolleena. Muu miehistö on edelleen kateissa.

Kanada osallistuu Välimerellä Naton operaatio Reassurance -harjoitukseen yhdessä Kreikan ja Turkin kanssa. Joukot ovat osa Naton korkean valmiuden pintataisteluun erikoistunutta SNMG2-ryhmää (Standing Nato Maritime Group). Siihen kuuluvat Italian fregatti ITS Fasan, Turkin fregatti TCG Salihreis ja Kanadan fregatti HMCS Fredericton.

Kadonnut  Sikorsky CH-148 Cyclone -helikopteri tukeutui harjoituksessa Halifax-luokan fregatille HMCS Frederictonille. Se oli lähtenyt kuuden kuukauden komennukselle operaatio Reassuranceen kotisatamastaan Halifaxista tammikuussa 2020.

CH-148 Cyclone -helikopterilla suoritettiin lento-operaatioita harjoituksen aikana ja yhteys siihen menetettiin lennolla aamulla 30. huhtikuuta. Helikopterin kerrotaan olleen tuolloin kansainväliselle merialueella.

Kadonnutta helikopteria etsi laivaston alusten lisäksi ainakin Italian ilImavoimien ATR72-koneeseen pohjautuva P-72A -meritoimintakone, joka lähetettiin suorittamaan etsintä- ja pelastustehtävää alueella.

Kanada on julkistanut turmassa kuolleen ja sekä siinä kadonneiden viiden muun henkilöllisyydet. Molemmat helikopterin lentäjät ovat edelleen kateissa. Helikopterin lennontallentimet sen sijaan on löydetty ja Kanada on lähettänyt tutkijaryhmän turma-alueelle.

CH-148 Cyclone_ilmassaKanadan Sikorsky CH-148 Cyclone -monitoimihelikopterit korvasivat aiemmat 55 vuotta palvelleet CH-124 Sea King -helikopterit pahasti viivästyneessä hankkeessa vuonna 2018. Ensimmäiset kuusi kopteriaan Kanada vastaanotti vuonna 2015.

Aiemmin vuonna 2014 Kanada oli luopunut varusteluvaatimuksistaan, joista yksi oli helikopterin toimiminen 30-minuuttia ilman tarvittavia öljyjä päävaihteistossa. Tällainen vikaantuminen on pudottanut aiemmin vastaavan siviilihelikopterin.

CH-148 Cyclone on kaksimoottorinen raskas helikopteri, joka pohjautuu Sikorsky S-92A -helikopteriin. Kanada on tilannut kaikkiaan 28 Cyclonea, jotka on määrä toimittaa vuoteen 2021 mennessä täysin kyvyin. Helikoptereita valmistaa Lockheed Martin, joka osti Sikorskyn vuonna 2015.