Kansainväliset harjoitukset parantavat Ilmavoimien kotimaan puolustuskykyä

operationignition4net_rcafOsallistuminen kansainväliseen harjoitustoimintaan osoittaa lähiympäristölle Suomen Ilmavoimien olevan suorituskykyinen ja korkeassa valmiudessa. Päämääränä on uskottavan puolustuskyvyn osoittamisen lisäksi myös yhteensopivuuden kehittäminen.

Vuoden 2014 aikana Ilmavoimat osallistuu useisiin kahden- ja kansainvälisiin harjoituksiin. Toimintaa painotetaan uuden ilmasta maahan -iskukyvyn luomiseen. Alustava harjoitussuunnitelma on jo tehty ja niistä ensimmäinen suurempi harjoitus on kovasti esillä ollut Iceland Air Meet.

Suomi menee Islantiin tavoitteinaan MLU2-koneiden ohjaajakoulutus, NH90 helikoptereiden lentopelastuskyvyn harjoittelu sekä kansainvälisen yhteistoiminnan kehittäminen. Iceland Air Meet 13 -harjoitukseen (IAM) lähtee Suomesta viisi MLU2-varusteltua Hornetia (kaksi paria ja varakone).

Mukana on kaksi NH-90 -helikopteria, joiden tehtävä on turvata operaatioita meripelastuskyvyllään. Suurin osa harjoitusalueista on valtameren yllä ja yhdellä Super Puma -pelastuskopterilla päivystävän Islannin toiminta-alue ei mahdollista kauas ulottuvia tehtäviä

RDAF_ISLAPS_2_natoHarjoitukseen osallistuu Suomesta 55 henkeä. Lähes koko ryhmä vaihtuu puolivälissä koulutuksellisista syistä. Islannin vierailusta tulee Ilmavoimille noin 600 000 euron kustannukset. Vastaavan lentokoulutuksen antaminen kotimaassakin olisi vienyt saman summan.

Harjoitukseen osallistuu Ruotsista 6 - 7 JAS 39 Gripen -hävittäjää ja Lockheed KC-130 Hercules -ilmatankkauskone. Islannin ilmapuolustuksesta harjoituksen aikana vastaava Norja tuo paikalle 4 - 6 F-16-hävittäjää.

operationignition1_rcafMuita toimijoita ovat NATO, jolla on harjoituksessa Boeing E-3A Sentry AWACS -valvontakone, USAFE KC-10-ilmatankkauskoneellaan ja Hollanti KDC-10-ilmatankkauskoneella. Mukana on myös aiemmin mainittu Islannin rannikkovartioston Super Puma SAR -helikopteri.

Islannilla ei ole omia ilmavoimia ja NATO vastaa maan ilmapuolustuksesta Icelandic Air Policing -operaation kautta. Harjoituksen aikana siitä vastaa Norja. Suomi ja Ruotsi eivät osallistu tähän toimintaan.

gripen_hn_puolustusvoimatVuoden 2014 aikana jatketaan edelleen helppoja ja kustannustehokkaita Cross Border -harjoituksia pohjoisella alueella Ruotsin ja Norjan kanssa. Viikottaisen harjoitukset ovat osa yhteispohjoismaista NORDEFCO-yhteistyötä.

Muita alustavan harjoituskalenterin NORDEFCO-yhteistyön tapahtumia ovat Suomessa järjestettävä Arctic Fighter Meet ja Ruotsin Viking-harjoitus. Mahdollisia tulevia NATO NRF -harjoituksia vuodelle 2014 olisivat Baltic Over Border-harjoitus, jonka lentoharjoittelut suoritettaisiin Suomen ilmatilassa.

Osallistujia olisivat Baltian maiden valvontaan vuorollaan osallistuvat koneet. Baltiassa osallistuttaisiin lisäksi perinteisiin kevään ja syksyn BRTE-harjoituksiin.

HN_ilmatankkaus_1Ilmavoimien alustavassa suunnitelmassa on mukana myös useita muita kahden- ja monenvälisiä harjoituksia. Kotimaassa  järjestettäisiin keväällä ja syksyllä jo rutiiniksi muodostunut AAR-ilmatankkausharjoitus ylläpitämään ohjaajien ilmatankkauskelpuutuksia. Ruotsin ja Englannin kanssa on suunnitteilla FINAL-harjoitus, joka järjestettäisiin Kauhavalla harjoitushävittäjillä.

Ulkomailla olisi mahdollista osallistua Viron Ämärissä tehtävään harjoitukseen. Saksassa olisi F/A-18 -koneille suunnattu JAWTEX-harjoitus sekä kuljetuskoneille suunniteltu Heavy Duty -harjoitus. Lisäksi Hollannissa järjestetään suuri Frisian Flag -harjoitus, johon osallistutaan Hornet-kalustolla.