Kapteeni Lauri Mäkinen on Ilmavoimien 100:nnen juhlavuoden Hornet-esityslentäjä

ILMAVE_kapteeni_Mäkinen_20180420Ilmavoimien 100-vuotisjuhlavuoden Boeing F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän -esityslentäjän tehtävää hoitaa Karjalan lennoston kapteeni Lauri Mäkinen. Varaohjaajana toimii Lapin lennoston kapteeni Arto Ukskoski. Näyttäviä Hornet-sooloja on luvassa Suomen Ilmavoimat 100-lentonäytöksen ja muiden kotimaan tapahtumien ohella myös mm. Ison-Britannian RIAT-tapahtumassa.

Kapteeni Lauri Mäkinen toimii Karjalan lennostossa Hävittäjälentolaivue 31:ssä 2. lentueen päällikkönä ja lennonopettajana. Pirkkalasta kotoisin oleva 35-vuotias Mäkinen aloitti sotilasuransa Kauhavalla.

SEI2_HN_jylyEnnen varusmiespalvelusta ilmailu ei ollut suurin kiinnostuksen kohde, vaan hän aikoi jääkiekkoammattilaiseksi. Hänen isoisänsä oli lentäjänä siviilipuolella ja toimi myös ilmavalokuvaajana, mutta Mäkisen mietteet sotilasilmailu-urasta lähtivät liikkeelle vasta varusmiespalveluksen tullessa ajankohtaiseksi.

"Sain vinkin, että kannattaa hakea Kauhavalle ohjaajan alkeiskurssille. Ja niinhän siinä kävi, että kurssilla lentokärpänen pääsi puraisemaan ja jäin sille tielle",kertoo kapteeni Mäkinen.

Vuonna 2008 hän aloitti kotipaikkakunnallaan Satakunnan lennostossa, josta hän siirtyi nelisen vuotta sitten nykyiseen asemapaikkaansa Rissalaan. Hornet-esityslentäjäksi hän päätyi sattumalta.

"Omasta ikäluokasta kyseltiin halukkaita esityslentäjäksi ja ilmoittauduin tietenkin vapaaehtoiseksi. Kun valinta kohdistui minuun, lähdin innolla mukaan", jatkaa Mäkinen.

Viime vuonna Mäkinen oli vuoden 2017 Hornet-esityslentäjän, kapteeni Tapio Yli-Nisulan varaohjaajana. Se toimi hyvänä pohjana Hornet-esityslentäjän tehtävään syventymiseen, sillä esityslentäminen eroaa huomattavasti tavallisesta lentämisestä.

"Se on oma taiteenlajinsa, jossa otetaan Hornetista kaikki irti, mennään ääriarvoilla ja lennetään matalalla lentokorkeudella", analysoi Mäkinen.

SEI2_HN_soihdutJuhlavuotta rytmittävät useat kotimaiset tapahtumat ympäri Suomea. Seuraavaksi Mäkisen taidonnäytteitä on mahdollista nähdä Sotilasilmailusta ammatti -tapahtumassa 15.5. Satakunnan lennostossa. Ulkomaisista tapahtumista Mäkinen taituroi Hornet-soolon esimerkiksi 14.–16.7. järjestettävässä Royal International Air Tattoossa Iso-Britanniassa.

Mäkisen Hornet-soolo sisältää 17 liikettä, joista kuvastuu erityisesti esityksen yleisökeskeisyys ja monipuolisuus. Oman soolonäytöksen suunnittelua hän kuvaa erittäin mielenkiintoiseksi.

"Tietyt reunaehdot huomioiden siitä saa tehdä juuri sellaisen kuin itse haluaa ja sitä kautta toteuttaa itseään. Tykkään lentää sellaisia liikkeitä, joissa koneen nokka on pystysuorassa kohti taivasta tai maata. Siinä tuntee elävänsä".

Vuosi 2018 on monin tavoin erityinen Mäkiselle, sillä hänen ensilennostaan Hornetin puikoissa tuli kuluneeksi huhtikuun alussa tasan kymmenen vuotta. Juhlavuoteen hän lähtee hyvillä mielin.

"Juhlavuosi tuo pientä lisälatausta tähän esityskauteen, kohokohta on tietenkin 100-vuotisjuhlalentonäytös. Toivottavasti tulee paljon katsojia, sillä ison yleisön edessä on aina hauskempaa lentää", päättää Mäkinen.

Lue myös: