Keski-Suomen Ilmailumuseosta vuodenvaihteessa Suomen Ilmavoimamuseo

MS50_wikicommons_ruuhinenVuodesta 1979 Tikkakoskella toimineen Keski-Suomen Ilmailumuseon nimi on 1. tammikuuta alkaen Suomen Ilmavoimamuseo. Muutos tapahtuu vaiheittain ja vanhakin nimi säilyy rinnalla jonkin aikaa. Vaihtoon päädyttiin pitkän harkinnan jälkeen.

Niin perinteinen posti kuin sähköpostikin löytää perille toistaiseksi vanhalla nimellä. Museon perustoiminnassa mikään ei muutu, katuosoite säilyy, eikä museon kokoelmapolitiikkakaan muutu. Henkilöstö pysyy samana.

Nimen muutokseen päädyttiin vuosia jatkuneen harkinnan jälkeen. Keski-Suomen Ilmailumuseo on toiminut sotahistoriallisena erikoismuseona ja Sotamuseon yhteistyömuseona vuodesta 1983 vastuualueena Suomen Ilmavoimien perinteet ja materiaali.

Tehtävä kattaa ilmavoimien joukot ja toiminnan koko maassa, ei vain Keski-Suomessa. Nimellä haluttaan korostaa museon tehtävää ilmavoimiemme historiallisen materiaalin säilyttäjänä.

Vastaava nimitystapa on käytössä Ruotsissa, siellä ilmavoimien materiaalia tallentava museo on Flygvapenmuseum. Englanninkielisenä nimenämme säilyy jo aiemmin käytössä ollut Finnish Air Force Museum.

Useita nimivaihtoehtoja punnittiin. Ilmavoimien Museo hylättiin, koska nimi antaa ymmärtää, että museo on osa ilmavoimia. Museo ei kuitenkaan ole osa puolustusvoimia eikä ilmavoimia, vaan yksityisen säätiön ylläpitämä.

Ilmasotamuseota harkittiin, mutta se hylättiin, koska museossa on enemmän rauhan aikaan kuin sotaan liittyvää ilmavoimien materiaalia. Lisäksi oli vaara, että nimi yhdistettäisiin lähellä olevaan Ilmasotakouluun ja museo miellettäisiin osaksi sitä.

Ilmapuolustusmuseotakin harkittiin, mutta museossa ei ole ilmapuolustuksen toista oleellista elementtiä, ilmatorjuntaa. Sotilasilmailumuseo oli myös pitkään listalla, mutta sekin hylättiin.