Kiina muutti vaatimuksia - lennoille ei asiaa ilman negatiivista Covid-19 -testitulosta

AirChina_tails(päivittynyt kello 22.26) Kiinan ilmailuviranomainen ja maan ulkoministeriö ilmoittivat 21. heinäkuuta uusista lentoliikennettä koskevista vaatimuksista. Niiden mukaan matkustajan tulee esittää negatiivinen koronavirustestin tulos Kiinan lähetystöön tai konsulaattiin ennen matkaa. Koneeseen nousu estyy, jos näin ei ole toiminut.

Finnair käynnistää matkustajalennot Shanghaihin uudelleen torstaina 23. heinäkuuta. Kyseessä on ensimmäinen suomalaisyhtiön matkustajia kuljettava lento Manner-Kiinaan sitten maaliskuun.

Finnairin mukaan kaikilta asiakkailta mitataan kuume lennon lähtöportilla Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mikäli asiakas ei täytä Kiinan viranomaisten vaatimuksia tai hänellä on COVID-19 oireita, häntä ei hyväksytä lennolle. Satunnaisia kuumemittauksia tehdään myös lennon aikana. Aiemman tiedon mukaan kaikille matkustajille tehdään maahan saapumisen jälkeen Covid-19-testi, jota seuraa 14 päivän mittainen karanteeni viranomaisen osoittamassa paikassa.

Kiinan ilmailuviranomainen ja ulkoministeriö julkistivat tiistaina 21. heinäkuuta uusia lentoliikennettä koskevia vaatimuksia. Niiden mukaan Kiinaan lentävän matkustajan tulee esittää negatiivinen Covid-19-testitulos jo ennen koneeseen nousua.

Toimillaan Kiina pyrkii varmistamaan terveysturvallisuutta kansainvälisessä matkustuksessa sekä vähentäämään koronaviruspandemian leviämistä Kiinaan saapuvilla lennoilla. Aiemmin Kiina salli lennot tietyin edellytyksin ja aikoi tehdä koronavirustestit kaikille saapuville matkustajille.

Kaikkien kiinalaisten ja ulkomaalaisten matkustajien, jotka aikovat lentää Kiinaan tulee käydä Covid-19 -testissä viisi päivää ennen koneen lähtöä. Testi tulee ottaa sellaisessa paikassa, jonka Kiinan suurlähetystö ja konsulaatit tunnustavat.

Kiinalaisten matkustajien tulee ottaa valokuva ja lähettää sen tiedot kansainvälisessä muodossa Kiinan viranomaisille WeChat-palvelun kautta. Ulkomaalaisten matkustajien puolestaan tulee hakea Kiinan lähetystöstä tai konsulaatista terveystodistusta negatiivisen Covid-19-testituloksen jälkeen.

Lentoyhtiöt ovat vastuussa matkustajien antamien tietojen tarkistamisesta ennen koneeseen nousua. Matkustaja, joka ei täytä vaatimuksia ei tule pääsemään Kiinaan suuntautuvalle lennolle. Kiina ilmailuviranomaisen mukaan kaikkien lentoyhtiöiden tulee noudattaa määräystä tiukasti.

Mikäli matkustaja pyrkii lennolle väärin dokumentein tai tiedoin tullaan hänet asettamaan vastuuseen lain edessä.

Kiinan suurlähetystöt arvioivat eri maissa paikallisia koronavirustestiä tarjoavia laboratorioita ja tekee vaadittavia toimia asian suhteen.

Suomessa ainakin Terveystalo kertoo mahdollistavansa koronavirustutkimuksen nenänielunäytteestä kyseisessä aikataulussa sekä tarjoavansa asiakkaille ns. fit2fly-todistuksen. Mehiläinen kertoo kykenevänsä toimittamaan tuloksen asiakkailleen verkkopalvelussaan 1–3 vuorokauden kuluttua testin ottamisesta, myös viikonloppuisin. Lääkärikeskus Aava lupaa tuloksia verkkopalveluun 1-2 päivässä. Varsinaisista todistuksista kaksi viimeistä toimijaa ei verkkosivujensa palvelukuvauksessa mainitse ja Mehiläisessä testiin pääsyyn vaaditaan ensin lähete.

Päivitys kello 22.26: Lisätty tieto Terveystalon palvelusta.

Lue myös: