Kiitotieremontti vaikuttaa Jyväskylän lentoaseman toimintaan heinä-elokuussa 2020

JYV_kiitotie_30kynnysFinavia investoi 11 miljoonaa euroa Jyväskylän lentoaseman kiitotien peruskorjaukseen. Noin 3–4 kuukautta kestävä remontti alkaa toukokuussa 2020 ja valmistuu syyskuussa.Suurimmat vaikutukset lentoliikenteeseen on heinä-elokuussa, kun kiitotie on kokonaan suljettu.

JYV_twrJyväskylän lentoaseman kiitotien 12/30 peruskorjaus aloitetaan vaiheittain toukokuussa, jolloin käytössä on lyhennetty kiitotie. Kokonaismitoiltaan kiitotie on 2601 metriä pitkä ja 60 metriä leveä. Lyhennetylle kiitotielle julkaistaan todennäköisesti tilapäiset lähestymismenetelmät.

Peruskorjauksen suurimmat työvaiheet ajoitetaan heinä-elokuulle, jolloin lentoasemalla on vähän liikennettä. Hiljaisena ajankohtana korjaustöistä toivotaan aiheutuvan mahdollisimman vähän haittaa matkustajille ja operaattoreille.

Lentoliikenteeseen työt vaikuttavat alustavan suunnitelman mukaan välillä 3.7.–16.8.2020, jolloin kiitotie on suljettuna noin kuuden viikon ajan. Lyhennetty kiitotie on käytössä jälleen töiden viimeistelyvaiheessa.

Jyväskylän lentoasemalla on vuosittain yli 70 000 matkustajaa. Matkustajalentoliikenne Jyväskylästä suuntautuu Helsinki-Vantaan lisäksi etelän lomakohteisiin. Jyväskylän lentokentällä sijaitsee Puolustusvoimien Ilmasotakoulu.

Jyv_terminaaliNoin kuuden viikon mittainen kiitotien sulkeminen vaikuttaa siten pääsääntöisesti vain Finnairin ja Ilmavoimien operaatioihin. Finnair ja Finavia voivat mahdollisesti järjestää Jyväskylään tuona aikana bussikuljetuksia ja Ilmasotakoulu tukeutunee kyseenomaisena ajankohtana muihin tukikohtiin tai operoi tarvittaessa rullaustieltä.

Peruskorjaukseen kuuluu muun muassa kiitotien ja asematason päällystäminen uudelleen sekä sähköverkon uudistaminen. Hankkeen yhteydessä  uusitaan ILS-tarkkuusmittarilähestymisjärjestelmä, jonka lisäksi kenttävalojärjestelmään tuodaan led-teknologiaa.

"Kiitotien peruskorjauksella voidaan varmistaa lentoaseman sujuva operointi myös jatkossa. Kaupallisen lentoliikenteen ohella erityisesti sotilasilmailu tuo Jyväskylän lentoasemalle merkittävää liikennettä", kertoo Keski- ja Itä-Suomen aluejohtaja Mari Nurminen Finaviasta.

Viimeisen viiden vuoden aikana Finavia on investoinut useita miljoonia euroja Jyväskylän lentoaseman rakennuksiin sekä kunnossapito- ja pelastuskalustoon. Ensi vuoden peruskorjaukseen osoitettu investointi on yhteensä noin 11 miljoonaa euroa.