Kokkolan Ilmailupäivä houkutteli tuhansia lentoasemalle

KK_PhenomKokkolan ilmalukerhon järjestemä jo perinteinen ilmailupäivä houkutteli Kokkola-Pietarsaaren lentoasemalle Kruunupyyhyn tuhansia kävijöitä torstaina 10. toukokuuta. Maksulliseksi muuttunutta ilmailutapahtumaa on järjestetty helatorstaisin jo vuodesta 1992 alkaen.

PZL SZD-59 Acro OH-1013Ilmailupäivän tapahtumat juontavat juurensa vuonna 1992 aloitettuihin ns. avointen ovien tapahtumiin Kokkola lentoasemalla. Vuosien varrella tapahtuma laajen ilmailupäiväksi ja nykyisin se on jo lentonäytös-tapahtuma. Vuosittain tapahtumassa on vieraillu noin kolme tuhatta kävijää.

Ilmailupäivän aurinkoinen sää sai tuhannet liikkeelle myös tällä kertaa.  Tapahtuma oli muuttunut maksulliseksi, jotta ulkopuolisten esiintyjen kuluja saataisiin katettua.

KK_laajaPääsymaksu tapahtumaan oli maltillinen kymmenen euroa. Aiemmin maksullista oli vain pysäköinti. Tapahtuman ruoka ja juoma olivat myös kohtuuhintaisia ja esimerkiksi pyttipannu maksoi viisi euroa.

Maanäyttelyn lisäksi tarjolla oli siis myös lentonäytösosuus. Ilmassa nähtiin kotimaisen osastotaitolennon ylpeys Arctic Eagles. Se esiintyi Kokkolassa kolmen koneen kokoonpanolla. Mukana olivat Tapio Pitkänen, Miikka Rautakoura ja Jyri Mattila.

Arctic_Eagles_EFKK_100518Sooloesitykset nähtiin myös Ultimatea ohjastavalta Tapio Pitkäseltä, Mörkö Pitts'ltä, jota ohjasi Jyri Mattila sekä Ilkka Henriksonilta, joka ohjasti Cristen Eagle -konetta.

Niiden lisäksi ilmassa nähtiin Jukka Pelto-aho:n purjetaitolentoesitys ACRO:lla ja Suomen Ilmailuopiston Phenom -liikesuihkukoneen lento. Mukana oli Lassi Nurilan radio-ohjattavan Extra 330:n -taitolentoesitys.

KK_hallissaMaanäyttelyssä oli nähtävänä laajasti yleisilmailukoneita. Erikoisuutena esillä oli Flight simulator Finlandin Airbus A320-simulaattori, joka tarjosi mahdollisuuden ohjata matkustajakonetta. Ilmailupäivän aikana 20 minuutin lento simulaattorilla maksoi 30 euroa.

Kaupallisen lentoliikenteen osalta lentoasemalla nähtiin myös Norran ATR 72-500 -koneen ja NextJetin Saab 340 -koneen reittilennot. Maanäyttelyssa ja lennättämässä odotettiin olevan myös Nextjetin BAe 146 Avro -matkustajakone.

Embraer_Phenom_100_SIO_EFKK_100518
KK_A320