Kolmella Ruska 20 -harjoituksen reserviläisellä todettu koronatartunta - altistuneita kaikkiaan 28

Ruska_maskit_2_ilmavoimatKolmella Ruska 20 -harjoituksesta kotiutuneella reserviläisellä on todettu koronavirustartunta. Henkilöistä kaksi oli osallistunut harjoitukseen Tikkakoskella ja yksi Rovaniemellä. Ilmavoimien vuoden 2020 pääsotaharjoitukseen osallistui yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä ympäri maata. Harjoitus päättyi tiistaina 6. lokakuuta.

Tikkakosken tapauksissa molemmat reserviläiset kotiutettiin heti, kun oli käynyt ilmi, että he olivat ennen harjoituksen alkua altistuneet koronatartunnalle. Heidät kotiutettiin 2. ja 3. lokakuuta jo ennen oireiden alkamista tai tartunnan toteamista. Reserviläiset ohjattiin omien kotikuntiensa terveydenhuollon kautta koronatesteihin. 

Rovaniemen tapauksessa reserviläisen ylähengitystieinfektioon viittaavat oireet alkoivat harjoituksen aikana 30. syyskuuta. Hänet otettiin välittömästi erilleen muista joukoista ja kotiutettiin harjoituksesta 1. lokakuuta oman kotikuntansa terveydenhuollon piiriin. Myös tässä tapauksessa altistuminen oli tapahtunut ennen harjoitusta.

Reserviläiset kotiutettiin harjoituksesta Puolustusvoimien kuljetuksin sekä Tikkakoskella että Rovaniemellä. Kaikista kolmesta koronatartunnasta on saatu laboratoriovarmennus, ja Sotilaslääketieteen keskus on aloittanut tartuntaketjujen jäljityksen. 

Viimeisimmän iltapäivällä 6.10. kerrotun tiedon mukaan Tikkakosken tapauksissa altistuneita on yhteensä 13 ja Rovaniemen tapauksessa 15. Altistuneet reserviläiset majoittuivat samoissa teltoissa kuin henkilöt, joilla koronatartunnat todettiin. Heidät on kotiutettu harjoituksesta kotikuntiensa terveydenhuollon piiriin. Siviiliterveydenhuollossa toimivaltainen tartuntatautiviranomainen tekee viranomaispäätökset mahdollisista karanteeneista.

Valtioneuvosto linjasi maaliskuussa, että Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan. Tänään päättyvä Ruska 20 on erittäin tärkeä kokonaisuus Ilmavoimien suorituskyvyn ja valmiuden ylläpidossa, sillä reserviläiset kouluttautuvat poikkeusolojen tehtäviin. 

Harjoitus päätettiin järjestää syksyllä tehdyn operatiivisen riskienhallinnan tarkastelun perusteella. Riskien minimoimiseksi harjoituksessa noudatettiin Puolustusvoimien koronariskienhallintaohjeistusta, jonka mukaan kertausharjoitukseen tulee osallistua vain täysin terveenä.

Ruska_maskit_ilmavoimatOhjeistuksen mukaisesti reserviläisjoukkoja perustettaessa kaikille jaettiin kasvomaskeja ja vastaanottotarkastusten yhteydessä kotiutettiin välittömästi kaikki, joilla oli ylähengitystieinfektioon viittaavia oireita. Lisäksi harjoitusjoukot jaettiin tavanomaista pienempiin, korkeintaan 50 hengen osastoihin sekä suojaetäisyyksien alittuessa ja sisätiloissa ohjeistettiin käyttämään suojamaskia. 

Lue myös: