Kolmen valtion kopterit meripelastusharjoituksessa

searescue1net_rajavartiolaitosLänsi-Suomen merivartiosto järjesti 12.−13. syyskuuta kaksipäiväisen suuronnettomuusharjoituksen Turussa ja pohjoisella Itämerellä. Harjoitukseen osallistuivat mm. Vartiolentolaivue, alueen pelastuslaitokset sekä Puolustusvoimat. Mukana olivat myös Ruotsin ja Viron viranomaiset.

SeaRescue 2012 -harjoituksen tavoitteena oli kehittää ja harjoituttaa eri organisaatioiden ja viranomaisten toimintaa suuronnettomuustilanteissa. Tarkoituksena oli harjoitella mm. meripelastuksen johtamista, meripelastuskeskuksen ja onnettomuusaluksen välistä yhteistoimintaa, ilma-alusten yhteistoimintaa sekä MIRG- (Maritime Incident Response Group) ja ACO-toimintaa (Aircraft Co-Ordinator).

searescue2net_rajavartiolaitosEnsimmäinen päivä oli teoriapainotteinen, kun taas tänään torstaina vuorossa oli käytännön osuus. Toiminnallisessa osuudessa harjoiteltiin tilannetta, jossa onnettomuusaluksen konehuoneessa syttyy tulipalo ja osa henkilöstöstä loukkaantuu.

Harjoitukseen kuului loukkaantuneiden evakuointi alukselta sekä ihmisten pelastaminen alukselta laukaistuilta pelastuslautoilta. Harjoitus järjestettiin Utön ulkopuolella.

Maalialuksena toimi hinaajaa esittänyt Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Tursas. Aluksella oli 15 hengen miehistö ja 23 matkustajaa.

Onnettomuusalueelle hälytettiin yhteensä viisi helikopteria. Rajavartiolaitoksen helikopterit Turusta (Eurocopter AS332 Super Puma) ja Helsingistä (Agusta Bell AB412), puolustusvoimien helikopteri Utista (NH Industries NH90) ja helikopterit Virosta (Agusta Westland AW139) ja Ruotsista (Sikorsky S-76).

Lentotoimintakoordinaattori (ACO) aloitti toiminnan onnettomuusalueella noin tunti hätäviestin jälkeen. Rajan Super Puma ja maavoimien NH90-kopteri kuljettivat "palavalle" alukselle meritoiminnan MIRG-ensivasteryhmät Turusta ja Helsingistä.

Yhteensä 17 matkustajaa evakuoitiin Nauvon merivartioasemalle. Onnettomuusalukselta löytyi viisi menehtynyttä miehistön jäsentä. Laivalla toimi kaksi MIRG -ryhmää (1+2+6) ensiapu- ja palontorjuntatehtävissä. Lopulta kaikki hengissä selvinneet saatiin pelastettua.

Yöllinen harjoitus myös Maarianhaminan satamassa

Viranomaiset harjoittelevat poliisin johdolla perjantain vastaisen yön aikana myös Ahvenanmaalla. Harjoitus keskittyy Maarianhaminan satamaan, jossa liikkumista on rajoitettu perjantaiaamuun kello 6 asti.

Harjoituksen teemana on merellinen erityistilanne. Siihen liittyy poliisin ja Rajavartiolaitoksen joukkojen toiminnallinen osio Viking Linen aluksella, joka on kiinnittyneenä satamassa. Aluksessa ei ole matkustajia.

"Tavoitteenamme on harjoitella viranomaisten yhteistoimintaa mahdollisimman vaativassa tilanteessa, jolle on ominaista merellinen liikkuva uhka ja toiminta useamman valtion alueella", poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.

Poliisijohtoisessa harjoituksessa on mukana useita eri viranomaisia, kuten Ahvenanmaan maakuntahallitus, Rajavartiolaitos, Tulli, Puolustusvoimat ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi Lisäksi Ruotsin poliisi lähettää Ahvenanmaalle muutaman hengen ryhmän.

 

Rajavartiolaitoksen SeaRescue 2012 -seurannan nettisivu