Komentaja Puheloinen: pohjoismainen yhteistyö ei ratkaise rahoitushaasteita

nordefcoPuolustusvoimain komentaja Ari Puheloisen mukaan pohjoismainen puolustusyhteistyö (NORDEFCO) ei ratkaise Suomen sotilaallisen maanpuolustuksen tämän vuosikymmenen ja 2020-luvun alun rahoitushaasteita. Ilmavoimat harjoittelee säännöllisesti Norjan ja Ruotsin ilmavoimien kanssa.

"Suomen tähän asti saavuttamat pohjoismaisen yhteistyön tulokset ovat ennen kaikkea toiminnallisia", totesi kenraali Ari Puheloinen puhuessaan 205. Valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä 4. maaliskuuta 2013.

Sotilaallisella puolustusyhteistyöllä saavutettuja tuloksia ovat muun muassa ilma- ja meritilannekuvan tietojen vaihto, yhteispohjoismainen harjoitussuunnitelma vuosille 2012–16, maavoimien ilmatorjunnan ja tykistön sekä merivoimien yhteisharjoitukset.

gripen_hn_puolustusvoimatMyös Ilmavoimien valtiorajat ylittävät Cross Border -harjoitukset Pohjois-Skandinaviassa, miinantorjunnan tietojenvaihto, sukeltajayhteistyö sekä laaja yhteistyö kriisinhallintaoperaatioissa on jo arkipäivää pohjoismaille. Nämä tulokset ovat merkittäviä, mutta niistä ei ole saatu suuria rahallisia säästöjä.

Huomattavaa rahallista etua on saatu, kun Suomi on voinut ostaa Ruotsin ja Norjan ylijäämävarastoista käytettyjä, hyväkuntoisia kuljetuspanssarivaunuja ja telakuorma-autoja.

Sen sijaan uuden kaluston laajat yhteishankinnat ovat haastavampia. Tämä on nähty mm. pohjoismaisessa kuljetushelikopterien yhteishankinnassa.

Puolustusvoimien tavoite on saada sotilaallista puolustuskykyä täydentäviä hyötyjä kehittämällä yhteistyössä suorituskykyjä. Suorituskyvyt rakentuvat materiaalista ja kalustoista, niiden käyttäjistä, heidän osaamisestaan ja toimintakyvystään sekä vaikuttavuudesta.

"Pohjoismaisen yhteistyön tuloksena voidaan tehdä yhdessä työtä paremmin, laadukkaammin ja kustannustehokkaammin sekä saada säästöjä", Puheloinen summaa hyödyt.

"Saatavissa olevat hyödyt ovat niin merkittäviä, että yhteistyötä kannattaa ja pitää syventää."

 

NORDEFCO:n nettisivut