Kotimaan lentoliikenne voi jatkua vaikka Uusimaa eristetään muusta Suomesta

Finnair_airbus_fleet(päivittynyt klo 13.25) Koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen pyritään estämään perjantaina mahdollisesti voimaan tulevalla maakunnan eristämisellä. Vaikka suuri osa liikenteestä pysähtyy Uudenmaan rajalla niin lentoliikenteen jatkuminen kotimaassa on sallittua.


Eduskunnan tulee vielä hyväksyä Uudenmaan eristystoimet, jonka jälkeen ne astuisivat voimaan perjantaina 27. maaliskuuta 2020. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta. Asetuksista käydään lähetekeskustelu torstaina 26.3. kello 16 alkavassa eduskunnan täysistunnossa.

Valmiuslain 118 §:n mukaisesti henkilöiden liikkumista rajoitetaan Uudenmaan maakunnan alueelle ja alueelta siten, että Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen kielletään. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Poliisi tulee valvomaan liikkumisrajoitusta ensimmäisinä päivinä näkyvästi, jotta tietoa asiasta saadaan levitettyä ja ihmiset pystyvät noudattamaan annettuja rajoituksia. Sulut asetetaan Uudellemaalle johtaville teille. Pääväylille ja isoimmille teille tulee ympärivuorokautisia tarkastuspisteitä. Myös viestintää tehostetaan.

Rajoitusta ei sovelleta, jos liikkuminen on välttämätöntä viranomaistoiminnassa, työn, elinkeinon tai luottamustoimen harjoittamiseksi tai lakisääteisen velvollisuuden täyttämiseksi taikka lähiomaisen kuoleman vuoksi, lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi tai muun niihin merkitykseltään rinnastuvan painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi.

Poliisi_pukuTällaisena henkilökohtaisena syynä ei voida pitää vapaa-ajan matkustusta. Henkilön on annettava poliisin pyynnöstä tässä tarkoitetusta liikkumisesta selvitys matkan määränpäästä ja tarkoituksesta.   

Jokaisen tulee valmistautua esittämään tarkastuspisteellä riittävä suullinen tai kirjallinen peruste tai syy liikkumiselle ja Uudenmaan rajan ylittämiselle. Poliisi tekee välttämättömyysarvion tapauskohtaisesti.

"Rajoitus ei vaikuta lentoliikenteeseen, sillä asetuksessa on momentti, jonka mukaan saapuva ja lähtevä lentoliikenne Helsinki-Vantaalta rajataan ulos. Myös tavara- ja matkustajaliikenne pääsee kulkemaan lentoasemalle normaalisti", kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki Lentoposti.fi:lle.

Ulkomaan ja kotimaan lentoliikenne sallitaan Valtioneuvoston asetuksella Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja lentoasemalta ilmailulle asetettujen rajoitusten puitteissa. Finnair ei kommentoinut Uudenmaan eristämisen vaikutuksia yhtiön lento-ohjelmaan.

Finnairin on määrä lentää kotimassa neljään kohteeseen 1.4. voimaan tulevassa liikenneohjelmassaan. Helsinki-Vantaalta on luvassa lentoja Maarianhaminaan,
Kuopioon, Ouluun ja Rovaniemelle.

Tärkeimmät yhteyden Eurooppaan säilyvät edelleen. Kohteita ovat Amsterdam, Berliini, Bryssel, Frankfurt, Lontoo, München, Pariisi, Tukholma ja Zürich. Finnair käynnistää lennot myös Kööpenhaminaan, Osloon, Moskovaan, Pietariin ja Tallinnaan, kun matkustusrajoitteet näissä kohteissa päättyvät. Ensimmäisen kaukolennon on näillä näkymin määrä nousta ilmaan 3. toukokuuta ja kohteena on Tokion Haneda.

Finnairin jullkaiseman liikenneohjelman edellytyksenä on, että viranomaiset eivät aseta uusia rajoituksia matkustamiselle. Tilanteen helpottaessa Finnair pyrkii lisäämään lentoja ja reittejä liikenneohjelmaan. 

Päivitys kello 13.25: Lisätty kappale poliisin valvontasuunnitelmista.

Lue myös: